Legjobb növényi fehérje forrás a quinoa

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kinoa (Chenopodium quinoa) vagy rizsparéj a disznóparéjfélék családjába tartozó, egynyári, lágy szárú növény. Ehető magjáért és leveleiért már az inkák is termesztették, úgynevezett álgabona (pszeudocereália) - rendszertanilag nem tartozik a gabonafélékhez. Az ehető növények közül közeli rokona a cékla, a spenótés az amaránt. Az Andokban - Peru, Bolívia, Ecuador, Kolumbia és Chile területén - őshonos.

A betakarítást követően a magokat feldolgozzák, hogy eltávolítsák a keserű ízű, szaponinokat tartalmazó bevonatát. Magjai gluténmentesek, széles körben használhatók - köretként, puffasztott változatban stb. -, felhasználásuk a rizshez hasonló.

 

A kinoa 1-2 méter magas kétszikű, lágy szárú növény. Fás központi szára fajtától függően elágazó vagy nem elágazó, zöld, piros vagy lila színű lehet. Levele is ehető, a spenótra emlékeztető. Magjai körülbelül 2 mm átmérőjűek, fajtától függően fehér, piros vagy fekete színűek.
Az ENSZ által elfogadott 2011. december 22-i 66/221-es határozat 2013-at a kinoa nemzetközi évének mondta.

hirdetes


A quinoa bármilyen diétába beilleszthető, alacsony zsírtartalmának (egy adagban csak 3,4 g zsír található) köszönhetően. Emellett koleszterinben is szegény, viszont annál több rostot és vasat tartalmaz.


Fehérjetartalma: 8 gramm egy csészényi főtt quinoában.
Itt található: bioboltok polcain.
Különlegesség, ami készíthetsz belőle: a quinoát bármihez felhasználhatod, a müzliszelettől egészen a reform brownie-ig.

 

HÜVELYESEK

Ebbe a kategóriába tartozik az összes bab, borsó és lencse, amelyekben még több fehérje van, mint az előbb említett quinoában. A hüvelyesek ráadásul nagyszerű rostforrások, egészséges szénhidrátok, tele vannak B-vitaminokkal és vassal. A kutatások szerint rendszeres fogyasztásukkal védhetjük magunkat a szív-, a cukor- és a rákos betegségek kialakulásától.

hirdetes


Fehérjetartalma: adagonként 16-18 gramm, forrástól függően.


Különlegesség, ami készíthetsz belőle: borsóból fehérjeszeletet, amely tökéletes gyors étkezésnek edzés után. Ha edzés előtt fogyasztod, akkor magas rosttartalma miatt minimum 2-3 órával korábban tedd azt.


 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás diéta edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fogyás fogyókúra kalóriabevitel

Szótár

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtek... Tovább

Lipidológus

A zsíranyagcsere-betegségekben járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Tovább a lexikonra