Mentás finomságok, ínycsiklandó fogások (recepttel)

K.O.

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják. Touareg (marokkói) tea alapanyaga. A mentatea vízhajtó hatású. Megmutatjuk Neked a legfinomabb mentás ételeket, melyeket otthon ki kell próbálnod!

Néhány szó a mentáról

A mentaolaj a kozmetikum- és gyógyszergyártás alapanyagaként említendő. Orvosi gyógynövényként has és mellkas fájdalmak ellen használják. 
A középkorban a mentaleveleket fogak fehérítésére használták. A mentol a kámforral együtt hűsítő illetve enyhe érzéstelenítő hatású, így a rovarcsípések kezelése, viszketés ellen is kiválóan alkalmazható.  
A menta további előnye, hogy az emésztés segíti, gyomorgörcsök, felfúvódás, hányinger ellen használ, idegesség, szorongás tüneteket pedig csillapítja. A testre frissítő és erősítő hatással van a mentafürdő.
 
 

Ínycsiklandó mentás receptek

A következő oldalakon találod!

Hozzávalók:

10 szelet (380g) teljes kiőrlésű kenyér
1 db (400g) padlizsán
2 db (115g) vöröshagyma
50 g teavaj
30 g natúr joghurt
1 gerezd (4g) fokhagyma
10 db (1g) mentalevél
2 evőkanál (7g) olívaolaj
1 csipet őrölt kömény
1 csipet chilipor
1 csipet bors
2-3 csipet só
 

Elkészítés:

A padlizsánt tegyük be a sütőbe és zsiradék nélkül süssük 170 °C-on, 30-35 percig. Miután kivettük, öntsük le hideg vízzel, és fedjük le egy konyharuhával, hagyjuk állni kb. 10 percig, így könnyen el tudjuk távolítani a bőrét. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra a fokhagymával együtt, és olíva olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a chiliport és az őrölt köményt. Végül tegyük bele egy keverőtálba a padlizsánnal együtt, és a szobahőmérsékletű teavajjal, joghurttal keverjük össze. Fűszerezzük sóval, borssal, és az apróra vágott mentát is adjuk hozzá. Legvégül turmixoljuk le. Miután végeztünk tegyük a hűtőbe fél órára.
Teljes kiőrlésű pirított kenyérrel tálaljuk.
 
 
Elkészítési idő: 60 perc+ hűtési idő
Kalóriatartalom: 1421 kcal 355 kcal/adag
CH tartalom: 164,15g 41g /adag
Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

500 g zöldborsó
90 g (2 fej) vöröshagyma
2 gerezd (10g) fokhagyma
100 ml tej
30 g joghurt 
hirdetes
1 evőkanál (7,5g) citromlé
5-6 levél (1g) petrezselyem
10 db mentalevél
só és bors ízlés szerint
 

Elkészítés

Egy lábasban egy evőkanál olívaolajon kezdjük el pirítani az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a zöldborsót és szórjuk meg őrölt feketeborssal, sóval és pirítsuk kb. 5-10 percig. Ezután öntsük fel zöldség alaplével és locsoljuk meg citromlével. Szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemmel, mentával és főzzük az egészet 10-15 percig, míg a borsók kellőképpen megpuhulnak. Ezután merjük ki a borsó felét és tegyük félre, majd az egész levest turmixoljuk le. A tejet és a tejfölt külön kis tálban keverjük ki és lassan öntsük hozzá a leveshez és jól keverjük el. Végül tálaláskor adjuk hozzá az előzőleg félretett zöldborsót.
 
 
Elkészítési idő: 35-40 perc
Kalóriatartalom: 528,52 kcal 132,13 kcal/adag
CH tartalom: 92,6g 23,15g/ adag
Mennyiség: 4 adag

Hozzávalók:

2db (550g) csirkemell
 
Pác:
250 g natúr joghurt
2 teáskanál (30g) paradicsompüré
2 evőkanál (15g) citromlé
2 gerezd (8g) fokhagyma
fél teáskanál őrölt kurkuma
fél teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt kömény
fél teáskanál őrölt gyömbér
fél teáskanál chili por
2-3 csipet só
 
Mentás szósz:
150 g joghurt
30g reszelt uborka
7db mentalevél
1 teáskanál (2g) citromlé
1 csipet őrölt kömény
2-3 csipet só
2 csipet őrölt feketebors
 

Elkészítés

Első lépésként készítsük el a páclevet. A citromlevet, a gyömbért, chili port, kurkumát, koriandert, köményt, a sót, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét és a joghurtot öntsük egy keverőtálba és jól keverjük össze. A csirkemellet vágjuk 2 cm vastag szeletekre és tegyük bele a páclébe, majd jól forgassuk össze. Ezután 3-4 órára tegyük be a hűtőbe és hagyjuk állni az egészet. A pácolás után a húsok mindkét oldalát zsiradék nélkül egy serpenyőben süssük meg közepes lángon. Nem baj, ha a páclé kissé ráég a húsra. A húsok kívül ropogósak lesznek, belül viszont szaftos marad a hús. A sütési idő kb.10-15 perc.
hirdetes
 
A mártogatóshoz a kígyóuborkát reszeljük le apróra és keverjük hozzá a joghurthoz. Fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés őrölt köménnyel. Adjuk hozzá az apróra vágott friss mentát. Végül tegyük be a hűtőbe az egészet fél órára. 
 
Elkészítési idő: 35 perc+ 3-4 óra pácolási idő
Kalóriatartalom: 887,32 kcal 443,6 kcal/adag
CH tartalom: 39,59g 19,79g/adag
Mennyiség: 2 adag

Hozzávalók:

250g ricotta sajt
125g vaj
125g nyírfacukor 
1 db (105g) reszelt alma 
80 g teljes kiőrlésű liszt 
4 db tojás 
1db (3 g) citromhéja 
1 tk (2g) szódabikarbóna 
1 csipetnyi só
5-6 db (1g) menta levél 
 

Elkészítés

Egy tálban a vajat és a cukrot simára kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, folyamatos erőteljes keverés mellett. Ezután lassan hozzáadagoljuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a csipetnyi sót majd a szódabikarbónát, a citromhéjat, a reszelt almát, az apróra vágott friss mentát és végül a ricotta sajtot. Jól kikeverjük az egészet és egy kivajazott sütőformába öntjük és 170 fokon 30-35 percig sütjük. 
 
Tálalásnál szórjuk meg a tetejét porcukorral és illetve ízesíthetjük fekete szeder lekvárral is. 
 
 
Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom: 2212 kcal 368 kcal/ szelet
CH tartalom: 137,15g 22,85g/ szelet
Mennyiség: 6 szelet 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Anorexia

 Az orvosok anorexia nervosának nevezik a lelki eredetű kóros lesoványodást. Az anorexia... Tovább

Boróka (Közönséges)

Latin neve: Juniperus communis   Eredete, élőhelye   Észak-Amerikában és... Tovább

Tovább a lexikonra