Néhány étel, amit enned kell, ha hasra hízol

vitalzone.hu

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha a máj nem jól dolgozik, nem fogysz le! A májad a szervezeted hajtórugója. Számos nélkülözhetetlen feladatot lát el, köztük fehérjéket, koleszterint és epét termel, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz.

Ezenkívül lebontja a méreg- és salakanyagokat, mint amilyenek az alkohol, a gyógyszer maradványok és az anyagcsere melléktermékei. Aki hasi hízásra hajlamos, annak különösen oda kell figyelnie arra, hogy a mája jó állapotban legyen.


A hason lerakódó viszcerális zsírt jelezheti az itt jelentkező súlytöbblet, és ez nem csak esztétikai probléma. A zsírréteg nemcsak energiát tárol, de hormonokat és gyulladásos állapotot előidéző anyagokat is termel, ami kedvez az érrendszeri lerakódásoknak. A viszcerális zsír termelte anyagokat az érrendszer a májhoz szállítja a belek, a hasnyálmirigy és az epe felől, ahol a máj elzsírosodásához, inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség kialakulásához vezethet.


A GRAPEFRUTBAN található antioxidánsok, a naringenin és a naringin természetesen védik a májat.  Ez a gyümölcs egyrészt csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, másrészt védi a sejteket

hirdetes


Az ÁFONYA antociánokat tartalmaz, ez a lila színanyag különösen jót tesz a májnak. Három-négy héten át tartó fogyasztása csökkentette a májkárosodást egyes kutatások során.


KARFIOL, BROKKOLI , KELBIMBÓ, SZŐLŐ,CÉKLA,


Az olajos magvak egészséges zsírokban, tápanyagokban és E-vitaminban gazdagok, ennek az összetételnek köszönhetően kifejezetten jót tesznek a szívnek és a májnak.


Az OLAJOS HALAK, mint a szardínia és a lazac, gazdagok omega-3 zsírsavakban, melyek jót tesznek a szívednek és a májadnak is. Tanulmányok bizonyítják, hogy ezek a zsírsavak gátolják a zsír felhalmozódását, és egyenletes szinten tartják a májenzimeket.


hirdetes
Az is fontos, hogy milyen arányban fogyasztasz omega-3 és omega-6 zsírsavakat - utóbbi a legtöbb növényi olajban megtalálható, és túlzott fogyasztása kifejezetten károsíthatja a májat.


Tanulmányok bizonyítják, hogy a KÁVÉ megvédi a májat a betegségektől, még azoknál is, akik már májproblémákban szenvednek. Csökkenti a májzsugor és a májkárosodás veszélyét, és még a májrák kockázatát is alacsonyan tartja.


Leginkább azoknál figyelhető meg a pozitív hatás, akik napi több mint három csészével isznak. Ezeknek a pozitív hatásoknak valószínűleg az az oka, hogy a kávé megakadályozza a zsír és a kollagén felhalmozódását. Növeli a szervezetben a glutation nevű antioxidáns szintjét is, ami segít semlegesíteni a szabad gyököket. Persze a kávé fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, de jó, ha tudod, hogy a reggeli feketével jót teszel a májadnak.

 

Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés élelmiszer életmód étrend fitness fogyás fogyókúra

Szótár

Dietetikus

A dietetikus élelmiszertudománnyal, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember. Tovább

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

Tovább a lexikonra