Az őszi-téli időszakban jellemző, hogy kevésbé érezzük magunkat aktívnak, mégis egész nap az evésen jár az eszünk. Ráadásul a magyar konyhában ilyenkor különösen népszerűek a zsírosabb fogások, azonban az egyoldalú táplálkozás hosszú távon egészségügyi következményekhez vezethet.
Egy kis csoki, mogyoró, almalé – hiába figyelünk a főétkezésekre, ha közöttük folyamatosan nassolunk. Sokszor nagyvonalúan átlendülünk a nassolással bevitt mennyiség felett, de minden elfogyasztott falat és korty beleszámít a napi kalóriabevitelbe.
Az sem megoldás persze, ha kalkulátorral számolgatjuk a kalóriákat, inkább figyeljünk az összetevőkre és az arányokra. Az élelmiszercímkéken minden információt megtalálunk, ezeket alaposan áttanulmányozva el tudjuk dönteni, hogy belefér-e délután egy csokis desszert, vagy inkább az édesítőszeres verziót preferáljuk.
A magyar édesszájú nemzet, ahogy a konyhánk is mutatja – legyen szó túrós tésztáról, palacsintáról vagy szilvás gombócról, hiányérzetünk van, ha nem szórjuk meg egy kis porcukorral.
A napi ajánlott hozzáadott cukorfogyasztás legfeljebb a teljes kalóriabevitel 10%-a – kb. 12 teáskanálnyi cukor; ebbe beletartozik minden az ételek, italok elkészítéséhez felhasznált cukor, méz vagy szirup, így érdemes mérlegelünk egy-egy fogásnál, hogy tényleg szükséges-e még többet hozzáadni.
Ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk az édes ízről: jó megoldás lehet például a gyümölcsök, zöldségek természetes cukortartalmával történő édesítés a főzésnél.
Bár sajnos gyakran nem tulajdonítunk neki elég jelentőséget, az ételek mellett az folyadékbevitel mennyisége és minősége sem mindegy. Naponta legalább 8 pohárnyi folyadékot igyunk, ebből minimum 5 pohár víz legyen, a többi jöhet más forrásból, például kávéból, teából, gyümölcsléből, üdítőből.
Azonban ebben az esetben sem szabad elfeledkeznünk a kalóriákról, hiszen az italoknak is lehet kalóriatartalma.