Paleo áfonyatorta sütés nélkül – Ezt imádni fogod!

SFV

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Szeretnél egy istenien finom egészséges desszertet, amihez még csak a sütőt sem kell bekapcsolnod? Bróbáld ki legújabb diétás desszert receptünket és készíts istenien finom krémes áfonyatortát, amit még a paleo étrendbe is be tudsz illeszteni!

Mi szükséges a paleo áfonyatorta alapjának elkészítéséhez?

  • 3 marék dió
  • 2 marék mandula
  • 18 dkg datolya
  • 1/2 tk vaníliaaroma
  • csipet só
  • kevés víz


Mi szükséges a paleo áfonyatorta krémjének elkészítéséhez?

  • 8 marék kesudió (Előző este áztasd vízbe!)
  • 2-3 ek méz 
  • 2 ek eritrit
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 2 db zöldcitrom vagy lime leve


Hogyan készítsd el a paleo áfonyatortát?

  1. Előző este áztassuk vízbe a kesudiókat és magozzuk ki a datolyákat, ha egész datolyát használunk!
  2. Másnap daráljuk le a mandulákat és a datolyákat, majd adjuk hozzá a vaníliaaromát és a sót és keverjük össze alaposan!
  3. Helyezzük a masszát egy tortaformába, oszlassuk el egyenletesen, majd helyezzük hűtőbe addig, míg a krém elkészül!
  4. Csepegtessük le a kesudiókat, majd turmixoljuk össze azokat!
  5. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a mézet, a vaníliaaromát, az eritritet, a citromok levét, illetve az egyiknek a héját reszelve!
  6. Egy pár szem kivételével adjuk hozzá a krémhez az áfonyát is és keverjük az egészet krémesre!
  7. Ha a krém elkészült, vegyük ki a hűtőből a tortalapot és oszlassuk el rajta szépen egyenletesen a krémet! Díszítésként reszeljük rá a megmaradt citrom vagy lime héját, illetve pakoljuk rá a megmaradt áfonyákat!
  8. hirdetes
  9. Helyezzük a tortát 2-3 órára a hűtőbe, tálaláskor pedig vegyük azt ki a tortaformából!
  10.  

Tipp: Ha a tortaalap nem áll össze kellőképpen, akkor pár csepp víz segíthet.

És hogy miért is csodajó még az áfonyatorta azon túl, hogy istenien finom?


Ezekkel a pozitív élettani hatásokkal jár a kék áfonya fogyasztása:


No.1. Kalóriaszegény és tápanyagdús


Ilyen tápanyagokat tartalmaz egy csésze (148 gramm) kék áfonya:


4 gramm rost, napi ajánlott C-vitamin bevitel 24%-a, K-vitamin bevitel 36%-a és mangán bevitel 25%-a és még egy kevés egyéb tápanyag, mindez pedig 84 kalóriával és 15 gramm szénhidráttal.


No.2. Az antioxidánsok királya


A legnépszerűbb gyümölcsök közül az áfonyának van a legmagasabb antioxidáns tartalma.


No.3. Csökkenti a DNS-károsodást


Antoxidáns tartalma semlegesíteni tudja a DNS-t károsító szabad gyökök egy részét, így segít felvenni a küzdelmet az öregedéssel és a rákos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszik.


hirdetes
No.4. Védi a koleszterint


Ez szintén az antioxidánsoknak köszönhető, azok ugyanis szorosan kapcsolódnak az oxidált LDL csökkent szintjéhez, így a kékáfonya jót tesz a szívnek.


No.5. Csökkenti a vérnyomást


Egy vizsgálat során az elhízott emberek 4-6%-os vérnyomáscsökkenést tapasztaltak napi 50 gramm áfonya elfogyasztása után.


No.6. Segíthet az agy működésének fenntartásában és a memória javítását


Az oxidatív stressz felgyorsítja az agy öregedését, ami negatívan befolyásolja annak működését, de az antioxidánsok ezen is segítenek!


No.7. Cukorbetegség-gátló hatás


Más gyümölcsökhöz képest az áfonya mérsékelt mennyiségű cukrot tartalmaz, ráadásul a benne található bioaktív vegyületek felülmúlják a cukor negatív hatásait.


No.8. Csökkenti az izmok károsodását


Megerőltető testmozgás után könnyen jelentkezhet izomfájdalom és fáradság. Az áfonya csökkentheti a molekuláris szinten bekövetkező károkat így minimalizálva a fájdalmat és a csökkent izomteljesítményt.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
alakformálás cukor diéta édesség egészség egészséges táplálkozás élelmiszer étrend fogyás fogyókúra gyümölcs recept táplálkozás

Szótár

Egészség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség... Tovább

Koleszterin

  A szervezet ezt a zsírnemű anyagot részben a táplálékból nyeri, részben pedig... Tovább

Tovább a lexikonra