Szeretnél egy istenien finom egészséges desszertet, amihez még csak a sütőt sem kell bekapcsolnod? Bróbáld ki legújabb diétás desszert receptünket és készíts istenien finom krémes áfonyatortát, amit még a paleo étrendbe is be tudsz illeszteni!
Mi szükséges a paleo áfonyatorta alapjának elkészítéséhez?
- 3 marék dió
- 2 marék mandula
- 18 dkg datolya
- 1/2 tk vaníliaaroma
- csipet só
- kevés víz
Mi szükséges a paleo áfonyatorta krémjének elkészítéséhez?
- 8 marék kesudió (Előző este áztasd vízbe!)
- 2-3 ek méz
- 2 ek eritrit
- 1 tk vaníliaaroma
- 2 db zöldcitrom vagy lime leve
Hogyan készítsd el a paleo áfonyatortát?
- Előző este áztassuk vízbe a kesudiókat és magozzuk ki a datolyákat, ha egész datolyát használunk!
- Másnap daráljuk le a mandulákat és a datolyákat, majd adjuk hozzá a vaníliaaromát és a sót és keverjük össze alaposan!
- Helyezzük a masszát egy tortaformába, oszlassuk el egyenletesen, majd helyezzük hűtőbe addig, míg a krém elkészül!
- Csepegtessük le a kesudiókat, majd turmixoljuk össze azokat!
- Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a mézet, a vaníliaaromát, az eritritet, a citromok levét, illetve az egyiknek a héját reszelve!
- Egy pár szem kivételével adjuk hozzá a krémhez az áfonyát is és keverjük az egészet krémesre!
- Ha a krém elkészült, vegyük ki a hűtőből a tortalapot és oszlassuk el rajta szépen egyenletesen a krémet! Díszítésként reszeljük rá a megmaradt citrom vagy lime héját, illetve pakoljuk rá a megmaradt áfonyákat!
- Helyezzük a tortát 2-3 órára a hűtőbe, tálaláskor pedig vegyük azt ki a tortaformából!
Tipp: Ha a tortaalap nem áll össze kellőképpen, akkor pár csepp víz segíthet.
És hogy miért is csodajó még az áfonyatorta azon túl, hogy istenien finom?
Ezekkel a pozitív élettani hatásokkal jár a kék áfonya fogyasztása:
No.1. Kalóriaszegény és tápanyagdús
Ilyen tápanyagokat tartalmaz egy csésze (148 gramm) kék áfonya:
4 gramm rost, napi ajánlott C-vitamin bevitel 24%-a, K-vitamin bevitel 36%-a és mangán bevitel 25%-a és még egy kevés egyéb tápanyag, mindez pedig 84 kalóriával és 15 gramm szénhidráttal.
No.2. Az antioxidánsok királya
A legnépszerűbb gyümölcsök közül az áfonyának van a legmagasabb antioxidáns tartalma.
No.3. Csökkenti a DNS-károsodást
Antoxidáns tartalma semlegesíteni tudja a DNS-t károsító szabad gyökök egy részét, így segít felvenni a küzdelmet az öregedéssel és a rákos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszik.
No.4. Védi a koleszterint
Ez szintén az antioxidánsoknak köszönhető, azok ugyanis szorosan kapcsolódnak az oxidált LDL csökkent szintjéhez, így a kékáfonya jót tesz a szívnek.
No.5. Csökkenti a vérnyomást
Egy vizsgálat során az elhízott emberek 4-6%-os vérnyomáscsökkenést tapasztaltak napi 50 gramm áfonya elfogyasztása után.
No.6. Segíthet az agy működésének fenntartásában és a memória javítását
Az oxidatív stressz felgyorsítja az agy öregedését, ami negatívan befolyásolja annak működését, de az antioxidánsok ezen is segítenek!
No.7. Cukorbetegség-gátló hatás
Más gyümölcsökhöz képest az áfonya mérsékelt mennyiségű cukrot tartalmaz, ráadásul a benne található bioaktív vegyületek felülmúlják a cukor negatív hatásait.
No.8. Csökkenti az izmok károsodását
Megerőltető testmozgás után könnyen jelentkezhet izomfájdalom és fáradság. Az áfonya csökkentheti a molekuláris szinten bekövetkező károkat így minimalizálva a fájdalmat és a csökkent izomteljesítményt.