Te is szereted az édes és a sós ízeket egy ételen belül érezni? Esetleg szereted a hagyományos ételeket egészséges verzióban is kipróbálni? Ha a válaszod igen, akkor mindenképp olvasd el ezt a receptet, nem fogod megbánni!
Rakott édesburgonya recept egészségesen
Hozzávalók:
- 3 nagyobb darab édesburgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 200 gramm szeletelt száraz szalámi (Amit én használok, a Lidlben kapható zsírcsökkentett verzió, 200 gramm az két csomagnyi mennyiség belőle.)
- 500g csirkemell (opcionális)
- 12%-os tejföl
- light trappista sajt/ mozzarella sajt (ízlés szerint)
- 10 darab közepes méretű tojás
Elkészítése:
Először is melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az édesburgonyát megpucoljuk és feltesszük egy fazékba főni, annyi vízzel, hogy ellepje. Egy másik fazékba pedig odatesszük a tojásokat is, és főtt tojásokat készítünk belőlük. Addig, amíg ezen alapanyagok főnek, felszeleteljük a hagymákat egyforma méretű karikákra. Végül a csirkemellet is vékony szeletekre vágjuk és elősütjük egy serpenyőben.
TIPP: Személy szerint én egy grill serpenyőbe szoktam tenni egy pici kókuszolajat, a csirkemell szeleteket sózom és borsozom, majd megsütöm benne.
Az édesburgonyát villával ellenőrizzük, hogy kellően megpuhult-e, amint elkészül, kivesszük őket és megvárjuk, hogy kicsit kihűljön. Addig a főtt tojásokat megpucoljuk és karikákra vágjuk, majd a sárgáját kivesszük. Ezután már az édesburgonyánk is hűlt annyit, hogy felkarikázzuk.
Egy tepsibe vagy jénaiba elkészítjük a rakott édesburgonyát az elkészült alapanyagokból!
Első lépésként lerakunk egy sor burgonyát, amit kissé megsózunk, majd ezt követik a csirkemell szeletek. A csirkemell szeletekre ráteszünk egy csomag szeletelt száraz szalámit (100 gramm), hagymát és a felszeletelt tojásfehérjét. Miután ezzel megvagyunk megismételjük. A tojásra teszünk édesburgonyát, amit ismét sózunk és ezt követi a csirkemell, szalámi, hagyma és szintén a tojás. Ha kijön belőle még egy emelet, akkor tudjuk a dolgunkat.
Ha elfogynak a hozzávalók akkor jöhet az utolsó lépés: Jól megpakoljuk a tetejét tejföllel! A hozzávalóknál nem írtam mennyiséget, mivel ez opcionális, ki hogyan szereti. Nekünk itthon jó sok megy rá, jó púposan megrakjuk. Majd jöhet a tetejére a reszelt light trappista sajt vagy esetleg mozzarella sajt.
TIPP: Ha a lidlben vásárolunk, akkor ott zacskósan tudunk is venni reszelt verziót, így ezzel sem kell bíbelődnünk. De tömbben is árulnak light verziót belőle.
Végül az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük!