Rost fogyasztás fontossága!

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A rost fogyasztása csökkenti többek között a szívbetegségek és a bélrák kialakulásának kockázatát, mégsem figyelünk eléggé arra, hogy az elfogyasztott mennyiség megfelelő legyen.

Egyre gyakoribbá válnak azok a megbetegedések, amelyek kialakulásának oka a helytelen táplálkozás és az életmód. Az egészség megőrzésében fontos szerepe van a minőségi táplálkozásnak, ezt tudjuk rég. Fontos a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint a rostok fogyasztása. Egy étkezés annál optimálisabb, minél több gyümölcs, zöldség szerepel az étlapon.

 

Mire jó a rost?

 

Növeli a víz megkötésének hatékonyságát, a tápanyagok felszívódását, az emésztést és a bélműködést, elősegíti a bélmozgást, kipucolja a felhalmozódott salakanyagot. Megfelelő mennyiségű rostot tartalmazó táplálék fogyasztása mérsékli az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ezáltal csökkentheti a hasnyálmirigy terhelését. Ez főleg cukorbetegség esetében különösen fontos.

 

Hogyan növelhetjük a rostbevitelt?

hirdetes

 

A kimutatások szerint a felnőtteknek napi 30-40 g rostot kéne fogyasztaniuk. Növelhetjük a rostbevitelt, ha tudjuk, melyik ételnek mennyi a rosttartalma. Egy alma pl. csak 2-3 g rostot tartalmaz, a zabpehely 10g-ot, a körte 6, a borsó 8 g-ot. Tudatos odafigyeléssel hamar hozzászokhatunk a napi megfelelő mennyiség beviteléhez, ehhez segítséget nyújthat, ha figyeljük a termékek címkéit.

hirdetes


A teljes kiőrlésűre váltás is jó megoldás lehet. Az egyszerű helyettesítések növelhetik a rost bevitelét anélkül, hogy radikálisan újragondolnák az étrendet. Korpa-pelyhek reggelire, fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyér, fehér rizs helyett barna rizs.  Apró változtatások, melyek több grammot is emelhetnek a napi rostbevitelen.


A reggeli gabonafélékhez, salátákhoz hozzá lehet adni egy maréknyi mazsolát vagy diót, de akár csicseriborsóval bolondíthatjuk a pörköltöt is.  A csicseriborsó kb. 7 g rostot tartalmaz – ez növeli a rostbevitelt, ugyanakkor segíthet csökkenteni a hozzáadott hús mennyiségét. A burgonya héjának megtartása is növeli a rostbevitelt.


Aki nem szereti a gyümölcsöt fogyasztani, igyon gyümölcslevet. A gyümölcscentrifugák használata a rostok egy részét megsemmisíti, de egy turmixgéppel történő turmix keverése a legtöbb rostot megőrzi. Érdemes odafigyelni arra, hogy a rost mennyiségét fokozatosan növeljük, hisz a hirtelen sok rost puffadást, híg székletet okozhat. Arra is ügyelni kell, hogy mindig elegendő folyadékot fogyasszunk táplálkozásaink közben.


Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás diéta edzésmódok edzőterem egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód elhízás étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel lelki egészség méregtelenítés mozgás nassolás sport táplálkozás

Szótár

Bemelegítés

  Minden súlyzós edzés előtt szükséges, módja kardió gépen végzett 5-10 perc laza... Tovább

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Tovább a lexikonra