Sokáig úgy képzeltem el az egészséges életmódot, hogy unalmas étkezések, drága alapanyagok és rengeteg konyhában töltött idő. Hamar beláttam, hogy TÉVEDTEM! Csak miután elkezdtem egészséges alapanyagokból elkészíteni a napi étkezéseim, akkor tanultam meg igazán főzni. A zöldségek és a gyümölcsök rengeteg lehetőséget rejtenek magukban. Nem csak köretként, hanem előételként és főételként kiosztom rájuk a főszerepet.
A kedvenc egészséges leves receptem, az utánozhatatlan sajtos brokkolikrémleves. Hidegen és melegen is tökéletes, lágy és krémes. Próbáld ki, és megtudod, hogy miért szerepel nálam a toplista élén!
Az egészséges sajtos brokkolikrémleves receptje
Hozzávalók:
Nekem ez a mennyiség körülbelül 4 adaghoz volt elegendő, úgyhogy szükség esetén duplázd a mennyiségeket.
- 50 dkg brokkoli
- 30 dkg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 darab húsleveskocka
- 2 dl főzőtejszín (alacsony zsírtartalmú vagy növényi)
- ízlés szerint só, őrölt bors
- 15 dkg cheddar vagy gouda sajt (Én mindkettőt tettem bele fele-fele arányban.)
Sajt helyettesítése
A cheddar kemény sajtfajta, amely nevét az angliai Somerset grófságban található Cheddar-völgyről kapta. Chester sajtként is ismeretes, és az európai országokban tehéntejből készítik.
Ha se cheddar, se gouda sajtunk nincs, a sajtos brokkolikrémlevest edámi sajttal is elkészíthetjük.
A sajtos brokkolikrémleves elkészítése:
A brokkoli rózsáit leszedjük és alaposan megmossuk. Ha kell, a szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. Ezt követően a burgonyát is megmossuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát szintén meghámozzuk és felaprítjuk, valamint a fokhagymát is lehéjazzuk, szétnyomjuk.
A hagymát és a fokhagymát az olívaolajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk és közepes fokozaton, rövid ideig kevergetjük. Körülbelül fél liter vízzel felöntjük, majd belemorzsoljuk a húsleveskockát.
Hozzákeverjük a főzőtejszínt és lefedve 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhul.
A levest kézi mixerrel pépesítjük, majd ízlés szerint fűszerezzük (sózzuk, borsozzuk). Körülbelül 10 dkg sajtot hozzáadunk és olvadni hagyjuk.
TIPP: Ha nem szereted túl krémesen, akkor a kézi mixert elhagyhatod. Az íze változatlanul ISTENI finom lesz!
Tálalási tipp
Amíg a leves ízei összeállnak a fedő alatt, addig a maradék sajtot durvára reszeljük egy kis tálba, majd tálaláskor megszórjuk vele a krémlevesünket. Esetleg kis brokkolilevéllel díszítjük.
Ropogós pirított kenyeret adhatunk hozzá, hogy még laktatóbb és táplálóbb legyen.