Zabon belül is a zabpehelyről szeretnék beszélni.
Ha a zabot említjük, legtöbb ismerősünk reagálása: „De hát az lókaja!”, „Az lovaknak való.”
Ha látják, hogy zabot eszel: „Lassan nyeríteni is fogsz”… ugratnak hasonló megjegyzésekkel.
Nem túl régen ismerkedtem meg a zabkásával vagy ha úgy jobban tetszik tejbezabbal. Egy barátnőm csinált nekem pár hónapja reggelire. Azóta rendszeresen fogyasztom, sokakat megfertőztem a „zab mániámmal”. Kutatom az újabb recepteket, átalakítok már kipróbáltakat, kitalálok újakat. A lehetőségek tárháza végtelen.
A zabról néhány szó
A zab termesztett fajtáját valóban abrakzabnak hívják. Kérdem én, ez kizárja annak lehetőségét, hogy mi is fogyasszuk? Nem véletlenül kapják a lovak sem. Azt tudtad –e, hogy a zab B vitaminok tárháza, emellett E vitamint, magnéziumot , káliumot, kalciumot, foszfort és vasat is tartalmaz? Számos jótékony hatása ismert, ezek közül a teljesség igénye nélkül néhány: szerepet játszik a szív és érrendszer védelmében , segíti az emésztést, továbbá megfelelő arányban tartalmaz lassan beépülő energiát, igen magas a fehérjetartalma is.
Zabkása reggelire
Gyorsan elkészíthető reggeli, mely 2-3 órára biztosan ellát minket tápanyagokkal. Jó hír a fogyni vágyóknak: a zabkása eltelít, ezért kevésbé leszünk hajlamosak a délelőtti nassolára.
Egy általános recept, elkészítése egy főre:
2,5 dl tejet felforralunk, 4 édesítőtablettát dobunk bele (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb). 1,5-2 marék zabpelyhet szórunk bele. eleinte gyakori kevergetés mellett, később ahogy sűrűsödik folytonos kevergetés mellett ízlés szerinti sűrűségűre főzzük. Én tejbegríz sűrűségűre készítem, akkor szeretem, ha nem folyik le a kanalamról. Ízesíthetjük fahéjjal, kakóval, gyömbérrel, chillivel, tehetünk bele gyümölcsöket, magvakat is. Megunhatatlan, mert legalább ezerféleképpen variálható.
Epres-mákos és cseresznyés zabkásák
Szuper nass
Ki ne szeretné a nassolást? Gyakran eszünk mi és gyermekeink is müzliszeleteket. Magunk is elkészíthetjük otthon, adalékanyag, ízfokozók és tartósítószer mentesen.
Vörösáfonyás müzliszelet
Hozzávalók:
12 dkg zabpehely
10 dkg aszalt vörösáfonya
4 ek méz
1 banán leturmixolva
Pici citromlé
Kevés vanília aroma
3 dkg dióbél
3 dkg szezámmag
Sütés előtt és az elkészült müzliszeletek
A diót összetörtem, a magokat külön-külön megpirítottam, a zabpelyhet is (kb 2 perc), nem kell, hogy megbarnuljon. Egy tálba borítottam mindet, összevágtam a gyümölcsöt, összekevertem, rácsurgattam a mézet, a leturmixolt banánt, amihez mar hozzákevertem a citromlevet és a vanília aromát. Az egészet összekevertem, egy gáztepsire szilikonos sütőpapírt tettem, a közepére halmoztam az egészet, evőkanál hátuljával elegyengettem. A recept szerint 1,5 cm vastagság a jó, én kb 1 cm-re csináltam. 175 fokon alsó-felső sütéssel kb 30 perc kell neki. De figyeld, nekem lejhebb kellett venni, mert nagyon barnult a széle és az alja. De így is nagyon finom lett. Kiadós nagyon, lezárt dobozban 1 hétig is eláll, azt mondják. Nálam nem volt idő az eltarthatóság tesztelésére :)
További receptekért látogass el hozzám, mint pl. tortilla zabphelyből vagy zabkása ötletekért, lehet a többi receptjeim közül is kedvet kapsz valamelyik kipróbálásához.
Szerző:
Wierl Erika