Ecettel fogyni? Igen! Mire jó még az ecet?

vitalzone.hu

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Lehet hogy az ecet hallatán max. az ecetes uborka jut eszedbe, ám azért ennél jóval sokrétűbb az ecet felhasználása. Kiválóan alkalmazhatod a zsírégetés terén! Kortyolj el egy pohár vízben feloldott egy-két evőkanál ecetet, és a várt eredmény nem marad el. Ha ez sokkol téged, akkor vezesd be ételeid elkészítéséhez az ecetet.

Az ecet fokozza az erőnlétedet, és a benne lévő káliumnak köszönhetően kedvez az anyagcsere-folyamatoknak.  

 

Az ecet természetes orvosság 


A megfigyelések szerint az ecet sikeresen száll harcba a herpesz vírusok támadásával: naponta többször néhány cseppnyit tegyél egy vattára, és törölgesd át vele a fertőzött területet. Vízzel hígítva szájöblítésre is használhatod, így megelőzheted a fogkő és az ínyvérzés kialakulását.

 

Izomgörcs? Az ecet segít! 

Izomgörcs esetén is segítségül hívhatod, de akkor is számíthatsz rá, ha ízületi bántalmak gyötörnek - fontos, hogy ilyenkor mindig adj mézet is a vízben hígított ecethez, fogyasztásával ugyanis sok káliumot, kalciumot, B- és C-vitamint vehetsz magadhoz.


Torokfájásra ecetet 

Az ecetes vízzel történő gargalizálás az egyik legjobb módja a torokfájás és a rekedtség enyhítésének.  

Fontos! Hosszan sorolhatjuk, hogy az ecet milyen sokoldalúan használható, és milyen sok esetben hívhatjuk segítségül, azt azonban mindenképpen tudni kell, hogy gyomor- vagy egyéb emésztőrendszeri fekély esetén nem ajánlott az alkalmazása!  

Fontos megemlíteni továbbá, hogy az ecet savas kémhatású, ezért ha különösen ügyelned kell a sav-bázis egyensúlyodra, mindenképpen legyél mértéktartó!  

hirdetes

 

Fogfehérítés ecettel 

Az almaecet például kiváló otthoni fogfehérítésre is, hiszen segít eltávolítani a lepedéket és a baktréiumokat a fogakról és a fogak közül is. Érdemes hetente 1-2x vízzel hígítva fogatmosni vagy öblögetni almaecettel, ezzel elősegítve a fogak természetes fehérségét. Amennyiben jóval fehérebb fogakra vágysz azonnal válaszd a rendelői fogfehérítést, amely során 1 kezelés alkalmával 3-4 árnyalattal fehérebbek lesznek fogaid!

 

Mi van az ecetes üvegben?

Az ecet - legyen szó bármelyik típusáról - rendkívül kevés, 100 grammonként mindössze 4 kalóriát tartalmaz. Szinte az összes salátához passzol az íze, így kedvedre és bűntudat nélkül színesítheted vele ételeidet, ráadásul igazán kevés is elegendő belőle ahhoz, hogy kívánatosabbá tegye a fogásokat. Teljes mértékben mentes a zsíroktól és a fehérjétől, de szénhidrátot és rostokat sem tartalmaz. Ásványi sókból viszont többet is, így nátriumhoz, káliumhoz és kis mértékben cinkhez is juttatja a szervezetet. Amellett, hogy különlegessé teheted vele a legmegszokottabb salátát vagy levest, néhány cseppje az étel hozzávalóinak ízeit is fokozza, így annak, aki kedveli, az ecet igazán sok örömet szerezhet a konyhában.

hirdetes

 

Ahány ház, annyi ecet

Az ecetek közül - különleges ízvilágának köszönhetően - kétségkívül a borecet örvend a legnagyobb népszerűségnek, ami a szőlő típusától függően lehet vörös vagy fehér, és ahogy az a boroknál is lenni szokott, minél magasabb minőségű az előállításhoz használt szőlő, annál értékesebbé válik a borecet is. Azt már kevesebben tudják, hogy a sör legfőbb alapanyagából, a malátából is készülhet ecet, de az árpát és a komlót sem szabad kihagynunk a fölsorolásból. A Fülöp-szigeteken, Franciaországban és azEgyesült Államokban a cukorgyártáshoz is használt nádból is készítenek ecetet. A keleti országok lakói szenvedélyesen rajonganak a kókuszecetért, aminek alapját a pálmafa nedve képezi, de a rizsecet is igen kedvelt a körükben. Az almaecet, ami már a nagyobb szupermarketek polcain is megtalálható hazánkban, számos jótékony hatásának köszönheti a hírnevét.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás

Szótár

Energia egyensúly

Az engergia egyensúly az energia felvételből és az energia leadásából áll. Az... Tovább

Antitestek

Az antitesteket ellenanyagnak is nevezik. A szervezetben kialakuló speciális fehérje anyag,... Tovább

Tovább a lexikonra