A spanyol omlett, vagy spanyol tortilla egy tradicionális étel Spanyolországból. Elkészítése roppantmód egyszerű, gyors, és az egész család jóllakhat belőle legyen szó akár főétkezésről, akár családi piknikről, de vendégváró ételként is garantáltan sikert arat majd.
A spanyol omlett vagy tortilla nevétől eltérően nem csupán egy feltekerhető rántotta, hanem sokkal több, és sokkal laktatóbb annál, elkészítése azonban mégsem nehezebb mint egy megszokott reggelié. Tálalhatjuk akár főételként, akár előételként (tapas), lehet reggeli, ebéd, vacsora, vagy akár egy kiadós tízórai vagy uzsonna is lehet belőle.
Mi szükséges a spanyol omlett elkészítéséhez?
Nem kell hozzá más, mint néhány szem krumpli, pár tojás, kevés olívaolaj, lilahagyma, só és bors. Ezeknek a mennyiségét bátran varálhatjuk, igazíthatjuk saját vagy családunk, vendégeink igényéhez. Három szem krumpliból, öt tojásból és két lilahagymából két fő részére egy kiadós étkezést biztosíthatunk.
Hogyan készítsük el a spanyol omlettet?
Elsőként hámozzuk meg a burgonyát és aprítsuk fel a lilahagymát!
Hevítsük fel serpenyőben az olívaolajat (aki ennek az ízét nem kedveli, nyugodtan készítheti hagyományos napraforgóolajjal vagy margarinnal is, szerintem nem vesz el az értékéből, sőt), majd tegyük rá a burgonyát, ezt követően néhány perc múlva a hagymát! Fedjük le a serpenyőt és meg-megkevergetve pároljuk körülbelül tizenöt percig!
Vigyázzunk, hogy a hagyma ne égjen meg, különben keserű íze lesz!
Míg a zöldségek összeérnek és megpuhulnak verjük fel a tojásokat, fűszerezzük!
Tipp: A burgonyával készült ételeket bátran fűszerezhetjük szerecsendióval, biztosan nem rontják el. Bár ez nem tipikusan spanyol megoldás, az ízélményhez sokat adhat.
Ha a burgonya megpuhult, ráönthetjük a keverékre a tojásokat. Rázzuk jól össze, hogy egységesen eloszlassuk a burgonyát és a tojást!
Lassú tűzön pirítsuk meg az omlettet, majd ha a tojást már el tudjuk választani a serpenyő falától, helyezzünk fölé egy tálat, és fordítsuk meg, hogy a másik oldalát is megpiríthassuk!
Tipp: Ha nem szeretnéd megkockáztatni a megfordítást, akkor áttehetjük a sütőbe, a grill alá is.
Ha mindkét oldala szépen megpirult, akkor vegyük le a tűzről/ki a sütőből és tálalhatjuk is!
Hogyan tálaljuk a spanyol omlettet?
Akárcsak egy tortát, cikkekre szelve tálalhatjuk, porciózhatjuk ezt a roppant egyszerű de nagyszerű ételt. Adhatunk hozzá sajtot, paradicsomot, bazsalikomot is!