Így teheted kevésbé zsírossá és egyben sokkal ízletesebbé a sajtokat!

emszi

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Szereted a sajtot, de félsz, hogy túl sok zsírt viszel be vele a szervezetedbe? Ezzel a módszerrel csökkentheted a zsírtartalmát, és sokkal finomabbá is teheted!

Tegye fel a kezét, aki imádja a sajtokat – ha ezt a cikket olvasod, akkor bizonyára te is szeretnél több sajtot fogyasztani anélkül, hogy sok lenne a jóból. Szerencsére van egy egyszerű módszer, amivel csökkentheted a sajt zsír- és kalóriatartalmát, mielőtt elfogyasztanád azt.

 

A rövid válasz: süsd meg a sajtot! A sült sajtok kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaznak, mint a „nyers” változatok, ráadásul egy teljesen más ízvilágba is elrepítenek, ha megfelelően készíted el őket.

 

Viszont nem a boltban kapható, kisütnivaló sajtokról van szó. Az olyan sajtok „bundája” bőven elég olajat szív magába kisütés alatt, hogy az egész folyamat értelmét veszítse. Nem, itt most sima, egyszerű sajtokról van szó, ropogós, egészségesebb formában!

 

Fontos, hogy megfelelő sajtot válasszunk a sütéshez, ami nem esik össze vagy olvad szét magasabb hőmérséklet hatására. Szükséged lesz továbbá egy tapadásmentes felületre (valamilyen tepsi vagy serpenyő). Lássuk a következő oldalon, hogy mikre kell odafigyelned!

A legtöbb sajtfajta szétfolyik a serpenyőben – az olvadt sajt pedig egy különös köztes állagot hajlamos felvenni, ami senem krém, senem szósz – ebben az állapotban pedig igen nehéz bánni vele. Azonban hosszas próbálkozás után néhány sajtimádónak sikerült kiderítenie, hogy milyen fajtákat érdemes sütögetni. Először kissé krémes, utána pedig ropogósabb változatot is mutatunk!

hirdetes

 

Ha valami melegre és krémesre vágysz, ami még képes megtartani a formáját, akkor egy egész sajtcsalád áll a rendelkezésedre: az olyan friss sajtok, mint a queso blanco, haloumi vagy a paneer tökéletesek az ilyen hatás elérésére. Vágd őket 1 centinél vékonyabb szeletekre, és pirítsd vagy grillezd őket néhány percig a tapadásmentes serpenyőben amíg barnulni nem kezdenek. Fordítsd meg őket és ismételd meg ezt a másik oldalukkal is.

 

Ha kész, papírtörlővel érdemes óvatosan letörölgetni őket, hogy felszívjuk az extra zsírokat. Ízlés szerint egy kis sóval ízesíthetjük őket a fokozott ízhatás kedvéért. Hogy ezek után mivel fogyasztod, az csak rajtad áll – akár magában, akár mártogatva valamibe, akár köretként. Forrón a legjobb fogyasztani őket!

 

Valami ropogós jobban esne? Mutatjuk a következő oldalon!

hirdetes

Ha sajtot szeretnél ropogtatni, akkor a provolone vagy a parmezán lesznek a legjobb barátaid ebben. Kezdjük a provolonéval, amit könnyebb elkészíteni. Szerezz előre szeletelt kiszerelésben – keress olyan vastagságú sajtot, amilyen vastag sonkát tennél mondjuk egy szendvicsbe.

 

Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes. vagy közepesen nagy lángon és helyezd a sajtot a közepére. Néhány percen belül elkezd buborékosodni, de hagyd tovább forrni, amíg el nem kezd barnulni a széleken. Fordítsd meg a sajtot és a másik oldalát is pirítsd addig, amíg barnulni nem kezd – ez körülbelül 30-60 másodpercet vesz majd igénybe.

 

Tedd a kész sajtot egy papírral kibélelt tányérba és törölgesd le, szintén papírral. Látod azt a sok olajat a serpenyőben? Az az összes zsír és kalória, amitől elbúcsúzhatsz a sütésnek köszönhetően. Ha már nem égetően forró, fogyaszthatod is – érdemes néhány órán belül végezni velük!

 

Lássuk a parmezán elkészítését a következő oldalon!

A „parmezánchips” elkészítése valamivel több lépésből áll, mint a provolone változat, ugyanis ebben az esetben a sajtot le kell reszelni. Érdemes annyi reszeléket készíteni, amennyit nem sajnálsz, mert biztosan hamar elkapkodják, amint elkészül!

 

Szükséged lesz egy tepsire és egy kis sütőpapírra is, amivel lefeded azt – a lényeg, hogy tapadásmentes legyen a felület, amin dolgozol. Egy evőkanállal mérj ki másfél centis adagokat a papírra. 200 fokon süsd őket úgy 5 percig, amíg nem válnak barnává és ropogóssá. Hagyd kihűlni őket és már ropogtathatsz is.

 

A provolonéhoz hasonlóan magában, vagy valami mellé, esetleg mártogatva érdemes fogyasztani őket – vagy bárhogy, ahogy jól esik!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Zsírleszívás

A zsyrleszívás egy sebészi folyamat, melynek során a mestersgesen távolítják el felesleges... Tovább

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a... Tovább

Tovább a lexikonra