Szénhidrátcsökkentett mogyoróvajas sütemény recept– Az új diétás kedvenced

VN

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Puha tészta, isteni mogyoróvaj, csokibevonat – mindez remekül hangzik, de gondolnád, hogy egy ilyen sütemény minimális szénhidráttal, illetve cukor és glutén nélkül is elkészülhet? Igen, a logika valóban azt diktálja, hogy ha valami finom, akkor az nem lehet egészséges. Ez sajnos tényleg sok receptre vonatkozik, azonban ez a sütemény ékes példa a kivételre! Ha szeretnéd valami finommal és könnyűvel elkápráztatni az otthoniakat vagy vendégeidet, akkor ez a recept neked szól!

Mire lesz szükséged hozzá

Habár különleges igényeknek is megfelel, ez a recept semmilyen különleges hozzávalót nem igényel. Az itt felsorolt hozzávalók többsége könnyedén beszerezhető a legtöbb helyi boltból, vagy a legközelebbi bevásárlóközpontból:
•    natúr görög joghurt
•    tojások
•    vaníliakivonat
•    vaj
•    mandulaliszt
•    mogyoróliszt
•    édesítő
•    sütőpor
•    ásványi só
•    krémsajt
•    36-40%-os tejszín
•    fekete vagy hagyományos kakaópor

Mikre helyettesíthetők ezek a hozzávalók?

A recepthez eredetileg zsírmentes natúr görög joghurt javasolt, de akár zsírosabb változat is használható hozzá. A recept így is tele van egészséges zsírokkal, ezért a zsírosabb görög joghurt csak plusz kalóriákat jelent majd számodra.

Édesítő gyanánt használhatsz például barnacukrot, vagy bármilyen más alternatívát is, azonban az édességtől függően muszáj leszek kísérletezni a pontos mennyiséggel.

A fekete kakaópor a recept fontos része, amit mindenképpen érdemes felkutatni valahol egy közeli üzletben, ha eddig még nem találkoztál vele. Ha azonban sehogyan sem tudsz hozzájutni, akkor sima, hagyományos kakaóporból is elkészítheted a sütemény bevonatát.

hirdetes

A szénhidrátcsökkentett sütemény hozzávalói

Lássuk a hozzávalókat részletesen, pontos mennyiségekkel.

Kezdjük a süteménnyel:

•    3/4 bögre natúr görög joghurt
•    3 tojás
•    1 teáskanál vanília kivonat
•    6 evőkanál olvasztott vaj
•    1 bögre mandulaliszt
•    1 bögre mogyoróliszt
•    1/2 bögre édesítő (pl. barna cukor)
•    2 teáskanál sütőpor
•    1/4 teáskanál ásványi só

A csokoládés bevonat:

•    115 g puha krémsajt
•    1/2 bögre 36-40%-os tejszín
•    2 evőkanál fekete kakaópor (vagy sima kakaópor)
•    1/2 teáskanál vaníliakivonat

hirdetes
•    1/4 bögre barnacukor

A sütemény elkészítése:

1.    Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
2.    Végy egy nagy tálat, és egy kézi turmixgéppel keverd össze a görög joghurtot, a tojásokat, a vaníliakivonatot és az olvasztott vajat.
3.    Ez után add hozzá a joghurtos keverékhez a mogyoró- és mandulalisztet, az édesítőt (pl. barna cukor), a sütőport és a sót. Keverd össze ezeket is alaposan a tál tartalmával.
4.    Kenj ki zsírral egy 20x20 cm-es üveg tepsit, majd öntsd bele a tésztát.
5.    Helyezd a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd a tésztát 30-35 percig.
6.    Ez után hagyd teljesen kihűlni, mielőtt ráöntenéd a bevonatot.

A csokoládés bevonat elkészítése:

1.    Ehhez nincs más dolgod, mint alaposan összekeverni a bevonathoz felsorolt összes hozzávalót egy kézi turmixgéppel, amíg kellően krémes, sűrű állagot nem kapsz.
2.    A bevonatot ez után kend rá a kihűlt süteményre, és helyezd a hűtőbe éjszakára. A hűtés nem kötelező, de így lesz a legfinomabb a végeredmény!
A kész sütemény maradékát légmentesen zárható tárolóban tartsd, a hűtőben.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás diéta édesség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés elhízás étrend fogyás gyógyulás kalóriabevitel nassolás recept táplálkozás

Szótár

Fekete áfonya

Latin neve: Vaccinum myrtillus   Ismertetése, termőhelye   Fás szárú cserje,... Tovább

Crohn-betegség

 A Crohn-betegség (ejtsd: Krón-betegség) a bél rohamokban jelentkező, krónikus... Tovább

Tovább a lexikonra