Tegyük egészségesebbé ételeinket

Joósz Andrea

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden hétköznapi ételből varázsolhatunk egészséges, tápláló, vitamindús finomságot. Még egy pár virslit is elkészíthetünk úgy, hogy abban valódi tápérték legyen. A mindennapi ételek elkészítésében a legfontosabb talán a gyorsaság és az egyszerűség, ám ez nem zárja ki azt, hogy egy étel valóban tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag legyen. Amint szereztünk egy kis rutint, minden ételünkből vitamin-és persze energiabombát varázsolhatunk.

LÁGY TOJÁS

A tojás nagyon fontos része a táplálkozásnak. A nőknek naponta legalább 90 milligramm omega 3 zsírsavra lenne szükségük az idegrendszerük optimális működéséhez, valamint szervezetük egészségéhez. Ennél a mennyiségnél azonban rendszeresen kevesebb az omega 3 zsírsav bevitele. A legjobb, ha omega 3 zsírsavval dúsított tojást választunk lágy tojás, főtt tojás vagy rántotta készítéséhez, hiszen ezek akár több száz milligramm omega 3 zsírsavat is tartalmazhatnak.

Tedd egészségesebbé: Kevés olívaolajon dínsztelj meg pár spenótlevelet pár perc alatt. Helyezd egy szelet teljes kiőrlésű pirítósra és szt edd a lágytojás mellé. Így az omega 3 zsírsav mellett vashoz is jut a szervezet. A teljes kiőrlésű pirítós rosttartalma miatt hosszú időre biztosítja a jóllakottság érzését.

 

ZABPEHELY

 Nem müzli, nem gabonapehely, nem rizsgolyó, nem puf****tott. Nagyon fontos lenne, hogy a reggelire fogyasztott teljes értékű gabona valódi legyen. Ezért a cukros, dobozos zab- és gabonapelyhek helyett vásároljon teljesen natúr zabpelyhet. A natúr zabpehely sokkal lassabban szívódik fel, lassan emeli meg a vércukorszintet, és hosszabb időre stabilizálja azt, mint a cukros, adalékanyagos változatok. Ezek ugyanis cukortartalmuknak köszönhetően villámgyorsan megemelik a vércukorszintet, amelyet viszont rövid időn belül hirtelen zuhanás és maró éhsógérzet követ.

Tedd egészségesebbé: Keverj a natúr zabpehelyhez egy kis szárított meggyet vagy cseresznyét. Ezáltal nemcsak jobb íze lesz, de segíti az anyagcsere folyamatokat, ráadásul a meggy és a cseresznye segít megelőzni a szervezetben esetlegesen kialakuló gyulladásokat.

hirdetes

 

PÉKSÜTEMÉNY

Sokszor nincs idő reggelit készíteni, így a legpraktikusabbak a péksütemények, kiflik, zsemlék. Ezek akkor a legjobbak, ha teljes kiőrlésű lisztből készültek. A teljes kiőrlésű termékekből kiváló reggeli lehet, hiszen magas a rosttartalmuk, lassú felszívódásúak, hosszú időre telítenek. Ha azonban csak úgy, önmagukban, három falattal, kapkodva fogyasztjuk el őket, puffadást okozhatnak.

Tedd egészségesebbé: A teljes kiőrlésű zsömle vagy kifli mellé igyál meg egy natúr joghurtot. Ezek serkentik az emésztést, javítják az anyagcsere folyamatokat és meghoszabbítják a telítettség időtartamát.

 

hirdetes

TORTILLA

Nagyon divatos étel lett a tortilla, hiszen a teljes kiőrlésű tortillalap viszonylag alacsony kalóriatartalmú. Ha teljes kiőrlésű lisztből készült, akkor egy közepes tortilla 60-80 kalória, egy nagyobb pedig 100-120. Kiváló helyettesítője a kenyérnek, remek szendvicseket lehet belőle készíteni, praktikus, bárhová magunkkal lehet vinni. Sajnos azonban az éttermekben kapható tortillákat gyakorta majonézes salátákkal, rántott húsfalatkákkal, darált hússal, babbal, kukoricával töltik meg.

Tedd egészségesebbé: A tortillába kerüljön sült csirke vagy pulykamell, friss saláta vagy párolt zöldség. A zöldségféléket keverd el magos mustárral. A mustár serkenti az emésztést, salaktalanít, ráadásul remek lesztőle az étel íze.

 

CÉZÁR SALÁTA

Az eredeti és a ma ismert Cézár saláta között óriási a különbség. A hasonlóság talán csak a salátában rejlik. Ám a manapság nálunk is elterjedt, majonézes, mustáros öntetes, csirkehúsos vagy tonhalas, paradicsommal vagy kígyóuborkával dúsított, pirítóssal tálalt salátának szinte semmi köze az eredetihez. A diétázók rutinosan rendelnek Cézár salátát azzal a meggyőződéssel, hogy egészségeset esznek. Ha már ilyesmit rendelnek, kérjék öntet és pirítós nélkül, úgy valóban diétás étel.

Tedd egészségesebbé: Amennyiben otthon készíted el - nem nagy ördöngösség-, vásárolj római salátát, és tegyél hozzá egy-két spenótlevelet a vas és a B vitamin kedvéért. Hús helyett szardellafilével készítsd, használ öntet helyett a szadella olaját. hela szardella olaját. Reszelj rá parmezán sajtot. Az intenzív ízek keveredése miatt nagyon laktató.

 

SZENDVICS

Talán furcsán veszi ki magát a szendvics ebben a közegben, de ha mélyen magunkba nézünk, bizonyára sokakkal előfordul, hogy ebédre csak bekaptak egy-egy szendvicset, legyen az büfés vagy jobb esetben otthon csomagolt. A csomagolt vagy büfés, gyorséttermi szendvicsekkel az a gond, hogy ellenőrizhetetlen, mi került beléjük. így gyakorta kerülhet bele adalékanyagot, tartósítószert tartalmazó felvágott, majonéz, margarin, zsíros sajt. Ráadásul már maga a zsemle, a kifli vagy a kenyér is legtöbb esetben fehér lisztből készült, hisz az a legolcsóbb.

Tedd egészségesebbé:Vásárolj teljes kiőrlésű zsemlét, kend meg mustárral vagy olívaolajjal, helyezz bele zöld salátaleveleket, sovány csirke vagy pulykahúst, tegyél bele bármilyen csírát, kígyóuborkát, paradicsomot. A csíra maga az éltető erő, valódi élő étel, amely erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Diabetes mellitus

A szénhidrát anyagcsere krónikus betegsége, a normális inzulin működészavara következtében... Tovább

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

Tovább a lexikonra