Ígértem, írok az édesítőszerekről, amikkel a cukrot ki lehet váltani. Úgy gondoltam 2 nagy csoport szerint fogom rendezni őket, TERMÉSZETES és MESTERSÉGES. Ebben a részben a természetes édesítőszerekről lesz szó.
Eritrit: (E968) cukoralkohol. Megtalálható a körtében, dinnyében szőlőben például. 60-80%-a az édesítő ereje a rendes cukorhoz képest. Édes ízét megtartja 160 celsius fok alatt. Nincs utóíze. Mivel már a vékonybélben felszívódik így puffasztó hatása nem számottevő. Viszont nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okoz. Szájban lévő baktériumok nem tudják feldolgozni a cukoralkoholokat, így fogszuvasító hatása nincsen. Gátolja a testben lévő gombák szaporodását, így candida diétások fogyaszthatják. Vizelettel 24 órán belül távozik a szervezetből. Az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással, így a cukorbetegek is használhatják. Glikémiás Indexe: 1
Nyírfacukor vagy xilitol: (E967) cukoralkohol. Kukorica rostból készítik. A neve, a nyírfacukor azért van, mert először nyírfából állították elő. Ez sem okoz fogszuvasodást. Glikémiás Indexe: 7, ebből következik, hogy nem emeli a vércukorszintet olyan nagy mértékben, mint a sima cukor. Nagy mennyiségben fogyasztva hígítja a széklelet, mert magához köti a vizet. Xilit tulajdonságait tekintve édes ízében és felhasználhatóságában, teljesen megegyezik a cukorral.
Szorbitol: (E420) cukoralkohol. Természetben pl a szilvában található meg. Energiatartalma 4kcal/g, mint a cukornak. Édessége csak 55%-a a cukorénak. Élelmiszerekben emulgeálószerként, édesítőszerként alkalmazzák. Nagy mennyiségben puffadást, hasmenést okozhat. Egyéves kor alatt fogyasztása tilos, mert a gyermekekben ekkor még nem alakul ki a lebontásához szükséges enzim. Lebontásához nem szükségeltetik inzulin, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Enyhén vízoldható, mivel a levegőből köti a vizet, így élelmiszerek nedvesítésére is használják. Nem szuvasítja a fogat, lévén hogy cukoralkohol. Glikémiás Indexe: 0,55.
Stevia: természetes édesítőszer. Őszirózsafélék családjába tartózó növényből állítják elő, főleg Észak- és Dél-Amerikában. 300x édesebb a cukornál. Glikémiás Indexe: 0. Főzéshez és sütéshez kiválóan alkalmas, mivel hő hatására nem veszít édes ízéből. Stevia jórészt emésztetlenül halad át a szervezeten, csökkenti a magas vérnyomást, a normális vérnyomást viszont változatlanul hagyja. Steviának antibakteriális hatása is van, emellett kedvező ásványi-anyag tartalma miatt nagy segítséget jelent a fogszuvasodás ellen, néhány nyugati országban ezért a tulajdonságáért, már fogkrémekben is használják. Javítja a bélműködést és az emésztést, megnyugtatja a gyomrot. Erős gombaölő hatása miatt a stevia a Candida kezelésében is hatékony. Az édes ízen kívüli jótékony hatásait a legnagyobb hatásfokkal akkor érhetjük el, ha teaként vagy folyadék formájában fogyasztjuk.
Szerző: Kerekes Dániel – Személyi Edző