Mennyei túrógombóc recept egészségesen

Bartók Vivien

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudom, hogy szeretitek a hagyományos receptek egészséges változatait, hiszen a Facebook oldalunkon több üzenetet is kaptunk már a receptjeink alapján elkészített süteményekről, elő- és főételekről. Ezúttal a nagy kedvencem hoztam el, a „hamis túrógombócot” ami sokkal finomabb, mint az eredeti recept, pedig nem tartalmaz hagyományos búzadarát és cukrot sem!

Az egészséges életmódban az a legjobb, hogy egyáltalán nem kell nélkülözni a kedvenc ételeinket. Csupán az alapanyagokat kell lecserélni a tökéletes alternatívákra úgy, hogy a lehető legjobban hasonlítson a hagyományos receptre.

Ám nem mindegy, hogy mivel helyettesítjük az adott alapanyagot! A zabpalacsinta receptje például tökéletesen működik kókusztejjel, illetve laktózmentes tejjel, viszont más növényi tejjel egyáltalán nem. Leragad, szétszakad és a végeredmény kevésbé lesz élvezhető.

Sokszor nem is gondolnánk, de a diétás változat sokkal finomabb, mint az eredeti recept!

Egészséges a tönköly búzadara?

A tönkölybúza számos egészségügyi hatással bír és a tápértéke is jóval magasabb, mint a hagyományos búzának. Glutaminban, aminosavakban, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban (B1, B5, B6, C, E) és ásványianyagban (magnézium, kalcium, vas) gazdag,

A szervezet számára könnyen emészthető, ugyanis teljes mértékben vegyszermentesen termesztik, a lehető legkevesebb feldolgozási folyamattal.

hirdetes

Alacsony szénhidráttartalmának és magas rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjében is szerepet kap.

Túrógombóc recept egészségesen:

A hozzávalók körülbelül közepes méretű 30-32 darab túrógombóchoz elegendőek, attól függően, hogy mekkora gombócokat formázol belőle. Így tehát arányosan felezheted is az összetevőket.

Hozzávalók:

- 1 kg zsírszegény túró

- 220 gramm tönköly búzadara

- 5 egész, közepes méretű tojás

- 15 gramm vaníliás ízű xilit

- 1 darab citrom reszelt héja

- ízlés szerint egy csipetnyi só

- 200-250 gramm zsemlemorzsa

- 20 ml olívaolaj

Elkészítése:

A túrót villával vagy kézi mixerrel áttörjük, a tojásokat kettéválasztjuk és a túrót a sárgájával elkeverjük.

A tojásfehérjét a vaníliás xilittel, a reszelt citromhéjjal és egy csipetnyi sóval felverjük. Nem kell kemény habbá, csak egy kicsit habos állagúra. Apránként hozzáadjuk a tönköly búzadarát, majd a túrós egyveleget.

Miután alaposan összedolgoztuk a hozzávalókat, körülbelül 20-25 percre hűtőbe tesszük.

hirdetes

Amíg a túrós masszát pihentetjük, addig az olívaolajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd félretesszük hűlni.

Ha letelt a 20-25 perc kivesszük a hűtőből és vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Lehetőleg ne túl nagyra gyúrjuk, mert úgy nagyon tömény lesz. Miután megformáztuk a gombócokat, egy nagyobb edényben vizet engedünk és feltesszük forrni, közepes lángon/ fokozaton.

A gombócokat (amennyi kellő távolságban elfér az edényben) beletesszük a vízbe, és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Majd lehetőleg amíg meleg, meghemperegtetjük a zsemlemorzsában.

Tálalás

Én laktózmentes tejföllel locsoltam meg, mert alapjáraton kicsit édeskés íze van.

Amióta kipróbáltam ezt a receptet, azóta csak így készítem el!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
alakformálás cukor cukorbetegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer étrend fogyás fogyókúra kalóriabevitel nassolás recept táplálkozás vitamin

Szótár

Dió

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

K-vitamin

K-vitamin   A természetben két változata fordul elő: fillokinon (K1), amit a zöld... Tovább

Tovább a lexikonra