Az almákat a legegészségesebb gyümölcsök között tartják számon – tele vannak a kvercetin nevű antioxidánssal, ami segíthet a gyulladások enyhítésében, és a vérnyomás csökkentésében is. Ha mindez nem lenne elég, az almák elképesztően finomak, akárcsak a belőlük készített desszertek is.
Az almás pite sokak kedvence, de gondoltad volna, hogy ez a finomság milyen sok egyéb desszert alapjául is szolgált már? A következőkben néhány kreatív receptet mutatunk be, amelyeket mind az almás pite iheltett, és afféle bónuszként egyik sem „súlyosabb” 300 kalóriánál!
1. Almás pite energiafalatok
Ezek a tápanyagokban gazdag finomságok szárított almákból, pirított diófélékből, és némi fahéjból készülnek. Sok bennük a rost, a fehérje, és az egészséges zsír is – tekintsd őket egészséges almás pite falatoknak, amiket némi forró csokival, vagy kókuszreszelékkel is meg lehet bolondítani!
Hozzávalók:
• 1/2 bögre (45g) szeletelt mandula
• 1/2 bögre (45g) dió
• 1/4 bögre (22g) zabpehely
• 3/4 bögre (62g) aprított, szárított almaszirom
• 1/2 bögre (106g) magozott Medjool datolya
• 1 1/2 teáskanál vaníliakivonat
• 1 teáskanál apróra reszelt citromhéj
• 1, 1/2 teáskanál őrölt fahéj
• 1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
• 1/4 teáskanál só
• 1/3 bögre (30g) édesítőszer mentes kókuszreszelék
Elkészítés:
• Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Helyezd a mandulákat, a diókat, és a zabpelyhet egy emeltszélű tepsire, és süsd őket 8 percig, hogy enyhén megpörkölődjenek. Tedd őket félre, és hagyd, hogy teljesen lehűljenek.
• Helyezd az almákat és a datolyákat egy robotgépbe, és rövid ciklusokkal daráld össze őket finom darabokra.
• Add hozzájuk az előbb megpörkölt mandulákat, diókat és zabot, illetve a vaníliakivonatot, a citromhéjat, a fahéjat, a szerecsendiót, és a sajtot, majd fokozatosan daráld össze őket, míg a kész keverék apróra fel nem darabolódik, és össze nem csomósodik. Ehhez durván 30-szor kell lenyomnod a robotgépet.
• Gyűrj golyókat a keverékből (az adag nagyjából 14 evőkanál darabra elég), majd hempergesd meg őket a kókuszreszelékben.
• Hűtőben, légmentesen lezárt tárolóban egy hónapig fogyaszthatók.
2. Almás pite fánkok
A golyócskák után jöhetnek a barnacukros mázzal bevont fánkok, darabonként durván 140 kalóriával, telített zsírok és glutén nélkül!
Hozzávalók:
• 3/4 bögre (90g) gluténmentes liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 3/4 teáskanál almás pite fűszerkeverék (2:1 arányban szétosztva)
• 1/4 teáskanál só
• 1/4 bögre (45g) barnacukor
• 1/4 bögre (60ml) tej
• 1/2 bögre (75g) apróra darabolt alma
• 1/2 bögre (125g) vanília joghurt
• 1 felvert tojás
• 3 evőkanál olvasztott kókuszolaj
• 2 csepp mandulakivonat
• 3 evőkanál apróra tört pekándió (opciónális)
Elkészítés:
• Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
• Fújj le egy fánksütő tepsit sütősprayel, és tedd félre.
• Egy tálkában keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót, és 1/2 teáskanál almás pite fűszerkeveréket. Add hozzá az almákat, a tejet, a joghurtot, a tojást és az olajat, majd keverd
mindezt addig, míg tésztamasszává nem sűrűsödik.
• Egy kis kanállal óvatosan töltsd fel a fánkformákat a tepsiben 3/4-ig – nagyon fontos, hogy ne töltsd őket ennél tovább. Ez után süsd őket 10-12 percig.
• Óvatosan vedd ki a fánkokat a formából, és hagyd őket kihűlni egy állványon.
• A cukormázhoz keverd össze a porcukrot, a tejet, a mandulakivonatot, és 1/4 teáskanál almás pite fűszerkeveréket. Ha a massza túl sűrűre sikerül, akkor adj hozzá egy teáskanál tejet addig, amíg a megfelelő állagúvá nem válik.
• Öntsd a mázat a fánkokra, és szórd meg őket pekándióval, ha úgy tetszik.