3. Almás pités zabdara lassúfőző edényben
Az ember ritkán gondol a lassúfőzőre reggelikészítő eszközként, de ez a recept garantáltan bebizonyítja, hogy nagyon is jó ötlet 8 órával előbb előkészíteni a reggelit!
Hozzávalók:
• 1 bögre (180g) zabdara
• 4 bögre (950ml) édesítőszer mentes mandulatej
• 2 közepes méretű alma feldarabolva
• 1 teáskanál kókuszolaj
• 1 teáskanál fahéj
• 1/4 teáskanál szerecsendió
• 2 evőkanál juharszirup
• Egy kevés citromlé
Elkészítés:
1. Helyezd az összes hozzávalót a lassú főzőedénybe, és keverd őket össze, majd kezd el összefőzni őket (8 órát alacsony, 4 órát magas fokozaton).
2. A kész zabdarát alaposan keverd meg, és tedd rá kedvenc feltétjeidet – ha nincs ötleted, próbáld ki a mogyoróvajat és frissen vágott almadarabokat.
3. A kihűlt maradékot hűtőben 1 hétig tárolhatod. Ha újra szeretnéd melegíteni, adj hozzá egy kis mandulatejet, és dobd be a mikróba.
4. Almás pités zabmuffin
Mit kapsz, ha ötvözöd a zab tápláló erejét és az almás pite csodás ízeit? A tökéletes reggelit!
Hozzávalók:
• 2 bögre (360g) zabpehely
• 1 teáskanál sütőpor
• 2 teáskanál almás pite fűszerkeverék
• 1/4 teáskanál só
• 1/2 bögre almaszósz
• 1 közepes alma lereszelve (nagyjából 110g)
• 1 nagy tojás fehérje
• 1/4 bögre (60ml) tiszta juharszirup vagy méz
• 2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
• 1 bögre (240ml) édesítőszer mentes vaníliás mandulatej (vagy más tej ízlés szerint)
• 1/3 bögre (50g) száraz tőzegáfonya
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Fújj le egy 12 darabos muffin sütőformát sütősprayel, majd tedd félre.
2. Egy nagy tálban keverd össze a zabot, a sütőport, a fűszereket, és a sót.
3. Add hozzá az almaszószt, a reszelt almát, a tojásfehérjét, a juharszirupot, a vaníliakivonatot, a tejet, és a tőzegáfonyát, majd keverd össze alaposan. Hagyd, hogy a keverék 3-5 percig sűrűsödjön.
4. A sűrű tésztamasszát kanalazd bele a muffin formába. Majdnem teljesen feltöltheted őket, mert nem fognak megemelkedni.
5. Süsd őket 30 percig, vagy amíg a belsejük is teljesen meg nem sül. Tálalás előtt hagyd 10 percig hűlni őket a formában, különben szétesnek.
6. Hűtőben egy zárt tárolóban egy hétig, fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig tárolhatók.
5. Almás pités reggeli turmix
Egyszerű és nagyszerű, ez a könnyedén elkészíthető turmix tele van zabpehelyrostokkal. Megbolondítható chia magokkal, pörkölt pekándióval, napraforgómaggal, és persze almadarabkákkal is! Ha kevesebb cukrot szeretnél, használj sima joghurtot a görög vaníliás helyett!
Hozzávalók:
• 1 kis fagyasztott banán
• 1/2 bögre (120g) vaníliás görög joghurt
• 2/3 bögre (170g) édesítőszer mentes almaszósz
• 1/4 bögre (22g) zabpehely
• 1 teáskanál fahéj
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 1/2 bögre (120ml) edesítőszer mentes mandulatej
• Egy maréknyi friss spenót, vagy kel (opcionális, ízlés szerint)
Elkészítés:
Nincs más dolgod, mint a felsorolt hozzávalókat alaposan összeturmixolni egy erre megfelelő konyhagépben!