8 különleges fűszer, amit még valószínűleg nem kóstoltál, pedig imádnád

SFV

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bors, paprika, bazsalikom, oregano, és a többi. Számtalan fűszert felsorolhatnánk, amelyet annyit használunk hogy nem csak illata marad az orrunkban, de máris a szánkban érezzük az ízét. Létezik azonban néhány varázslatos fűszer, amit még valószínűleg soha nem kóstoltál, pedig igazán ínycsiklandozóvá tehetik ételeidet.

No.1. Anardana


Az anardana nem más, mint egy a gránátalma magvaiból készülő, melaszosan édeskés ízvilággal rendelkező fűszer. A perzsa és az indiai konyha egy rendkívül fontos eleme, amely kitűnően illeszkedik mind a zöldségekhez, mind a gyümölcsökhöz és diófélékhez, de csokoládéban, szószokban és húsok számára is igazán különleges ízvilágot kölcsönöz. Használható akár egészben is, de darabos, vagy finomra darált változatban is szokták alkalmazni.


No.2. Szumak vagy szömörce


Bizony, a szömörcének van nem mérgező változata is. Ennek a bokornak élénk piros bogyói vannak, amelyeket porrá őrölve egy igencsak pikáns fűszert kapunk. Színe mélyvörös, íze pedig citromos. Elsősorban közel-keleti ételek ízesítésére és színezésére használják. Gyakori még, hogy teát készítenek belőle, vagy lime-mal kombinálva tengeri halakat ízesítenek vele. Az arab za’atar fűszerkeverék egyik alkotóeleme a szezámmag és a kakukkfű mellett.


No.3. Fekete szezámmag


A fekete szezámmag az ételeknek diós ízvilágot kölcsönöz, valamint a látványt is igazán gazdaggá teszi. Gyakran használatos japán és kínai ételek elkészítéséhez: tofu, saláták, mártások és desszertek is készülnek vele. A japánok szezámsót is készítenek belőle, amely pörkölt magvak és só keverékéből tevődik össze.

hirdetes


No.4. Levendulás cukor


Nevéhez hűen a levendulás cukor nem más, mint a levendula és a cukor keveréke. Fantasztikusan alkalmazható torták, sütemények és kenyerek tésztájához. 

Tipp: Otthon is elkészítheted a levendulaszüreten szedett virágokból. Ráadásul ajándéknak is kitűnő!


No.5. Achiote vagy Annatto


Az annatto nem más, mint az orleánfa magjaiból és gyümölcsének piros húsából készített fűszer. Mivel színe erős narancsvörös, ételszínezékként is használatos. Édeskés ízvilága a paprika és a szerecsendió között helyezhető el. Elsősorban közép- és délamerikai ételek elkészítésére használják, de mexikói ételekben is gyakran fellelhető. Azoknál, akik érzékenyek a színezékekre, érdemes óvatosnak lenni, ugyanis allergiás reakciót okozhat.


hirdetes
No.6. Paradicsomi magvak


A paradicsomi magvaknak semmi közük a paradicsomhoz – mennyi ízük inkább az édenkertre uta. A kifejezetten drága afrikai fűszer növénye a paprikára hasonlít – éppen ezért Amerikában aligátorpaprikának is nevezik. Ízvilága egyszerre pikáns és virágos, elsősorban barbecue-hoz, a húsok bedörzsölésére alkalmazzák.


No.7. Füstölt só


Bizony, ilyen létezik, ráadásul egy valódi ízbomba a grillezett éterek fűszerezéséhez. Olyan ízvilággal kecsegtet minket, mintha a vele megszórt hús szabad tűzön vagy melegfüstölőben készült volna. Többféle változata is létezik, azonban mindegyiknek az alapja a tengeri só, amelyet valódi fával füstölnek meg.


No.8. Avokádólevél


Bizony, nem csak a gyümölcs, de a levele is fogyasztható. Elsősorban a latin konyhában használatos. Főként mexikói leveseket, ragukat, babos ételeket és szószokat ízesítenek vele gyakran. Használják kiszárítva, frissen és pörkölve is – ezutóbbinak oka, hogy így jobban kiterjeszti édesgyökér-szerű ízvilágát.
 

Forrás: horvathrozi.hu


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
cukor egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer étrend recept táplálkozás

Szótár

Mediterrán diéta

Hosszú és békés, nyugodt életre vágysz? Szeretnél diétád során is változatosan enni? Nem... Tovább

Túledzettség

Olyan állapot, amelynek során csökken a teljesítőképesség, és csökkennek a... Tovább

Tovább a lexikonra