notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mennyi a nyírfacukor glikémiás indexe, a xilit és a nyírfacukor ugyanaz-e? A nyírfacukor és a xilit meghatározása, képlete, mire jó és hogyan kell használni?


Nyírfacukor


 

 

Mi is az a nyírfacukor

 

A nyírfacukor egy fehér,édes, kristályos szénhidrát. Egy természetes cukorféle, melyete redetileg nagy tömegben a nyírfából vontak ki Finnországban. Ahogy a szõlõcukor sem csak a szõlõben van, így a nyírfacukor is megtalálható a legtöbb rostos növényben, fában, zöldségben, gyümölcsben, sõt még a kukoricacsutkábani s. Az emberi szervezet is állít elõ kis mennyiséget belõle.

Hazánkban évente kb. 22-23 millió tonna mezõgazdasági melléktermék keletkezik, és ez a mennyiség még elenyészõ a Föld egészéhez képest. A kukorica alapvetõ ipari növényünk, melynek termését számos módon felhasználjuk. Korunk egyik felfedezése, hogy a kukoricacsutkát nem kell többé környezetszennyezõ módon elégetni, hanem továbbhasznosítható és nyírfacukor is elõállítható belõle.

Ez a cukor megjelenésre és ízre szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukorral, emberi testre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezõje. Felnõttek, gyermekek, várandós kismamák egyaránt fogyaszthatják.

 

A nyírfacukor története

 

Bár a nyírfacukrot a tudomány már 115 éve ismeri, az egészségügyi és diétás elõnyeire vonatkozó kutatások csak a 60-as években indultak meg. Míg 1970 elõtt a nyírfacukrot fõleg a diabéteszes betegek étrendjében alkalmazták alternatív cukorhelyettesítõként, a 70-es évektõl már antibakteriális és fogszuvasodástgátló hatásait tanulmányozták. Alkalmazásának széleskörû lehetõségei és elõnyei napjainkra már jól ismertek, noha hétköznapi felhasználásának mértéke még mindig elmarad a megérdemelttõl.

 

 

Egy kis nyírfacukor kémia

 

A nyírfából közvetlenül kivont facukrot xilóznak (xylose) nevezzük. Míg az általunk fogyasztott cukrok 6 szénatomosak (C6H12O6), vagy annak többszörösei (szacharóz, glükóz, fruktóz), létezik a cukroknak egy kisebb csoportja, amit 5 szénatomos cukroknak nevezünk. Az emberi szervezet is állít elõ ilyen cukrokat saját optimális mûködéséhez (Pl.: Ribóz: a DNS-t alkotó egyszerû cukor). A facukor egy ilyen speciális ötszénatomos cukor.

Bár ezeknek szerkezete különbözõ, képletük egységesen C5H10O5. Az eredetileg nyírfából kivont nyers facukorból (xilóz) egy kémiai eljárás során hidrogén hozzáadásával stabil, kevésbé reakcióképes vegyületet kapunk.

A nyírfacukor pontos kémiai neve az eljárást követõen xylitol, képlete C5H12O5. Ez a vegyület azonban kémiai szempontból már nem a cukrok, hanem a cukoralkoholok csoportjába tartozik. A cukoralkohol elnevezés egy kompromisszumos besorolása azon vegyületeknek, melyek valójában cukrok (édes, kristályos anyag), de a kémiai szabályok szerint mégis az alkohol vegyületek közé tartoznak.

Míg a hagyományos cukor könnyedén bomlik le hagyományos alkohollá,

addig a cukoralkoholok sokkal stabilabbak. Nem bomlanak alkohollá, cukrok maradnak. 

 

A nyírfacukor GI értéke: 7

A nyírfacukor, nagyon alacsony glikémiás indexével nem okoz hirtelen kiugrásokat és mélypontokat a vércukor szintben, ehelyett stabilizálja azt. Továbbá csökkenti vagy teljesen megszünteti a vércukorszint hirtelen változásában megjelenõ cukor vagy szénhidrátfogyasztás

utáni vágyat.

A cukorbeteg képes lesz mindenféle káros következmény nélkül édes ételek fogyasztására úgy, hogy vércukorszintje ne emelkedjen. Sõt, a nyírfacukor képes a vércukorszint alacsonyan tartására.

Azoknak, akik a cukorbetegség gyógymódját keresik, javasoljuk hogy tájékozódjanak a nyírfacukor fogyasztásának elõnyeirõl orvosuktól.

Sokan szenvednek attól, hogy le kell mondaniuk kedvenc ételeikrõl, italaikról.

A nyírfacukor használatával ez a probléma biztonságosan kiküszöbölhetõ. Egy olyan étrend, amely kevés finomított szénhidrátot (például a fehérliszt és abból készült tészták, pékáruk és más

hasonlók) tartalmaz, nyírfacukorral kombinálva hosszútávon stabil inzulinszintet biztosít és csökkentheti az inzulin injekciók szükségességét.

 

A nyírfacukor korlátlan mennyiségben is biztonságosan fogyasztható, káros mellékhatása nincs.

Vegyük figyelembe, hogy fogyasztása a hozzászokási periódusban gyorsítja az emésztési folyamatokat, az érzékenyebbeknél hasmenést is okozhat.

Javasolt a 4-5 hetes hozzászoktatási idõszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a nyírfacukorra. A hashajtó hatás küszöbértéke felnõtteknél 150 g, gyermekek esetében 40 g. A nyírfacukor, csakúgy mint a csokoládé, kutyák és más háziállatok számára nem adható.

 

A nyírfacukor adagolása

A nyírfacukor bármilyen menynyiségben fogyasztható természetes

cukor. Jótékony egészség megõrzést elõsegítõ- és gyógyhatásai hosszú távú és rendszeres fogyasztás mellett érhetõk el.

Az egészséges és tudatos táplálkozás részeként a cukor helyettesítésére,

elhagyására egyszerû, jó ízû, természetes és biztonságos megoldást nyújt.

 

 

 

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 219

Átlagos értékelés: 4.9


címkék:
Kapcsolódó cikkek
Tápióka

A tápióka 10 meglepő egészségügyi előnye, amiről eddig nem tudtál

Aki diétázik az már biztosan találkozott a tápiókával. Ez a növény tökéletesen beilleszthető a diétába, sőt ételallergiások körében is népszerű, hiszen mindenmentes...

Gyors fogyás hasról

Gyors fogyás hasról: így leszel az ünnepekre topp formában

A gyors fogyás hasról különösen népszerű cél, ahogy közelednek az ünnepek, hiszen sokan vágynak arra, hogy topp formában várják a családi összejöveteleket, bulikat és...

Szempillanövesztés házilag

Természetes szempillanövesztő olajok a dúsabb és hosszabb pillákért

Ha te se születtél alapból hatalmas szempillákkal vagy a sok festéstől egyszerűen kikopott, akkor ne ess kétségbe, van még remény! Rengeteg szempilla- és szemöldökhosszabbító...

grönlandi moszat fogyókúra

A grönlandi moszat fogyókúra előnyei és hátrányai - vajon megéri kipróbálni?

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem övezi a grönlandi moszatot, mint a fogyókúra egyik természetes összetevőjét. Az algaként is ismert grönlandi moszat magas...

Kate Middleton diétája

Hallottál már a Kate Middleton diétáról? Megmutatjuk miért hatékony

A Kate Middleton diéta nem más, mint egy tudatos étrend, más szóval a Dukan diéta.  A királyi család tagja mindig kifogástalan formában tűnik fel nyilvános eseményeken,...

masszírozási talptérkép

Talptérkép: egészségjavítás a reflexpontok kellemes masszírozásával

Mindenkinek meg kellene masszíroznia a talpát a talptérkép alapján minden egyes este, lefekvés előtt. Nem is gondolnád, hogy mennyit segít ez az egészségeden, a most következő...

 Kezeletlen inzulinrezisztencia következményei

Kezeletlen inzulinrezisztencia: ezek a következmények várhatnak rád

A kezeletlen inzulinrezisztencia alattomosan károsítja a szervezetet, miközben a tünetek sokáig rejtve maradhatnak. Az inzulinrezisztencia egyre gyakoribb egészségügyi probléma,...

Végre ehetek lángost bűntudat nélkül-Sütőben sült lángos

Fogyókúrás lángos: Sütőben sült csoda, amit bűntudat nélkül élvezhetsz

Próbáljátok ki Ti is a fogyókúrás lángos receptet. Én nagyon szeretem a lángost, de sajnos már rég nem ettem, mert az elkészítési módja nem túl egészség barát. Ezért...

traumatológus kihívások

3 legnagyobb kihívás egy traumatológus életében

Fedezd fel a traumatológusok életének 3 legnagyobb kihívását: a kritikus döntések, sérülések komplexitása és az érzelmi megterhelés állandó részei munkájuknak.

Zablisztes piskóta

Egészséges piskóta zablisztből: könnyű és finom recept cukormentesen

Aki egészséges és könnyen elkészíthető piskótát keres, annak ez lesz a tökéletes recept! Gyorsan meg van és több édesség alapja is lehet. Akár piskótatekercset vagy...

káros édesítőszer

Káros lehet az édesítőszer? Ezeket kerüld el az életmódváltás során

Amikor az egészségesebb életmódra váltás mellett döntünk, gyakran próbáljuk csökkenteni a cukorfogyasztást, és helyettesíteni azt különféle édesítőszerekkel. Azonban nem...

 Maradj energikus ősszel is

Vitaminok, amik segítenek ősszel is energikusnak maradni!

Ősszel is energikus maradhatsz a megfelelő vitaminokkal! Fedezd fel, mely vitaminok és ásványi anyagok segítenek feltölteni energiaraktáraidat a hideg hónapokban.