Az avokádóra sokan esküsznek, legyen szó akár diétáról, akár speciális étrendről, akár szimpla ínyencekről legyen szó. Ennek oka, hogy roppant sok tápanyagot tartalmaz, ráadásul nyersen fogyasztva a legfinomabb, agy még csak esélye sincs veszíteni előnyeiből a feldolgozása során. Mostani cikkünkben olvashatsz az avokádó eredetéről, felhasználási módjairól, sőt! még egy guacamole, azaz avokádókrém receptet is mutatunk!
Az avokádó egy Közép-Amerikából származó gyümölcs, melyet az ottani őslakosok mondhatni, megszámlálhatatlan ideje termesztenek. Különlegessége abban rejlik, hogy rengeteg proteint és természetes növényi olajat tartalmaz. Már fentebb említettük, hogy nyersen fogyasztva a legfinomabb és leghasznosabb ez a gyümölcs, azt azonban nem említettük, hogy megfőzni, vagy bármilyen hőkezelésnek kitenni egyenesen vétek, hiszen keserűvé válik.
Hogyan kell meghámozni az avokádót?
A hámozás talán nem is a legmegfelelőbb kifejezés. Először is, vágjuk ketté a gyümölcsöt egy hosszanti vágással, körben! Vegyük ketté, és szedjük ki belőle a hatalmas kőmagot! (A magot kidobhatod, vagy ki is csíráztathatod.) Ha a gyümölcs kellően érett, akkor egyszerűen szinte kifordíthatod a héjából. Ha még kellett volna neki egy pici idő, akkor kanállal segíts rá!
Mi mindent készíthetsz avokádóból?
- Igazából bármit, amivel el tudod képzelni. De azért mégis mondok néhány tippet!
- Felszeletelheted és teheted kenyérre, mondjuk tükörtojással, sajttal és paradicsommal. Valódi protein- és vitaminbomba lesz!
- Felkockázhatod, és csinálhatsz belőle salátát. Mozzarellával, paradicsommal, hagymával, kukoricával, uborkával!
- Készíthetsz guacamolet, azaz avokádókrémet. Isteni pirítóson, de akár nachos mártogatósként is! Még akár tortillába is tekerheted sovány húsokkal, igazán laktató ebéd lesz belőle!
Nos, akkor nézzük is a tökéletes guacamole receptjét!
Mi kell a guacamolehoz?
- 2 db érett avokádó
- 1 db lilahagyma
- 1 db paradicsom
- 2 ek citromlé/lime
- 2 ek koriander
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ tk só
- kicsi oregano
- kicsi bors
Tipp #1: Ha kedveled a csípős ízeket, akkor némi chilit vagy tabasco szószt is adhatsz hozzá.
Tipp #2: Ha még krémesebbre szeretnéd, egy kevés majonéz segíthet.
Hogyan készítsük el?
Hámozzuk meg az avokádót, majd törjük össze egy villával/botmixerrel/turmixgéppel!
Daraboljuk apróra a paradicsomot és a hagymát, fokhagymanyomóval aprítsuk a fokhagymát!
Az avokádópüréhez adjuk hozzá a fűszereket és a citromot/limeot!
Keverjük össze a fűszeres krémet a paradicsommal, a hagymával és a fokhagymával!
Helyezd a hűtőbe rövid időre, hogy összeérjenek az ízek!
Tipp: Az avokádó könnyen megbarnul, ha felvágva levegővel érintkezik, így érdemes lefedni, hogy megtartsa színét!