A rizst az egész világon fogyasztják, és sok ember értendjének jelentős részét képezi. A rizst diétában és tömegnövelés során is fogyaszthatjuk, de nem mindegy mikor, melyik fajtát. Most utánajártunk, hogy a barna vagy a fehér rizs egészségesebb!
A rizs igen sokoldalú és számos ételt készíthetünk belőle, legyen az édes vagy sós. A diétába is könnyedén beilleszthető, hiszen tápanyagösszetétele igen jó. De, hogy mitől más a két rizsfajta? Az a következőkben kiderül.
Barna rizs és fehér rizs
A barna rizs több fehérjét, rostot és szénhidrátot tartalmazhat, mint a fehér rizs, de több zsírt is.
1 csésze főtt, hosszú szemű fehér rizs tápanyagtartalma:
- 205 kalória (kcal)
- 4,25 g fehérje
- 0,44 g zsír
- 44,51 g szénhidrát
- 0,6 g rost
1 csésze főtt, hosszú szemű barna rizs:
- 248 kcal
- 5,53 g fehérje
- 1,96 g zsír
- 51,67 g szénhidrát
- 3,2 g rost
Az alábbi táblázat a vitaminok és ásványi anyagok napi értékeinek 1 csésze főtt, hosszú szemű fehér vagy barna rizsben történő összehasonlítását mutatja.
Vitamin / ásványi anyag | Fehér rizs által biztosított napi érték | A barna rizs által biztosított napi érték százalékos értéke |
Vas | 11 | 6 |
Tiamin | 17 | 24 |
Niacin | 12 | 26 |
B6-vitamin | 7 | 12 |
Folsav | 38 | 5 |
Foszfor | 7 | 21 |
Magnézium | 5 | 20 |
Cink | 5 | 10 |
Szelén | 17 | 17 |
Réz | 5 | 11 |
Mangán | 37 | 98 |
Táplálkozási különbségek
A fehér rizs tulajdonképpen barna rizs, amelyből a korpát és a csírákat eltávolították. Ennek eredményeként a fehér rizsnek nincsenek antioxidánsai, legalábbis alacsony B-vitamin, ásványi anyag, zsír, rost és fehérje található meg benne. Amint a táblázatban is látható, a barna rizs nagyobb mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér rizs, a vas, a folsav kivételével, és ugyanolyan mennyiségű szelént tartalmaz.
A rizs enyhe az emésztőrendszerre és általában jól tolerálható. A fehér és a barna rizs természetesen gluténmentes. A főtt rizs hűtése magasabb rezisztens keményítőnek nevezett rostokat eredményez. Ez akkor is érvényes, ha a főtt, hűtött rizst később megmelegítjük. Ez a rostforma elősegítheti a bél egészségét. Mind a fehér, mind a barna rizs fokozottabb rezisztencia-keményítőt hoz létre a főzés után lehűtve, de a barna rizs több rostot tartalmaz.
Melyik rizs jobb?
A jelenlévő folsav miatt a terhes nők számára a fehér rizs ajánlott. Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy az egyik típusú rizsnek több előnye van a másikhoz képest.