A chia mag pár éve robbant be a köztudatba, mint szuperétel, amely rengeteg egészségügyi előnnyel jár és remekül segítheti a diétát is. Cikkünkben összeszedtük a chia mag milyen tápanyagtartalommal bír és pontosan milyen betegségek kerülhetők el fogyasztása mellett. Azt is megtudhatod, hogyan építsd be étrendedbe ezt a szuper növényt!
A chia magot a mexikói és guatemalai őshonos ételekben fogyasztották az ókori aztékok és maják ezt az apró növényt. Valójában a "chia" az ősi maja szóból az "erőből” ered.
A Chia mag nagy mennyiségű rostot és omega-3 zsírsavat tartalmaz, emellett rengeteg kiváló minőségű fehérjét és számos alapvető ásványianyagot és antioxidánst.
Tápanyagtartalmának köszönhetően javítja az emésztési folyamatokat, a szív egészségét, a koleszterinszintet és a cukorbetegség kockázatának tényezőit.
A Chia mag kicsi, lapos és ovális alakú, fényes, sima textúrája van, színük a fehértől a feketéig megtalálható.
Ezek a magok igen sokoldalúak, hiszen többféleképpen is fogyaszthatók. Be is áztathatjuk és hozzáadhatjuk akár zabkásához, pudinghoz, de salátánk tetejére is egyaránt rászórhatjuk. A chia mag beáztatása után zselés anyag képződik, így tökéletes lehet szószok sűrítésére, puding készítésre vagy akár tojáshelyettesítőnek is.
A Chia mag tápanyagtartalma
A Chia mag adagonként (28 gramm) 138 kalóriát tartalmaz.
Súlya szerint 6%-a víz, 46%-a szénhidrát (ebből 83% -ban rost), 34%-a zsír és 19%-a fehérje.
100 gramm chia mag tápanyaga:
- Kalória: 486
- Víz: 6%
- Fehérje: 16,5 g
- Szénhidrogének: 42,1 gramm
- Cukor: 0 gramm
- Rost: 34,4 g
- Zsír: 30,7 g
- Telített: 3,33 gramm
- Monones telített: 2,31 gramm
- Többszörösen telítetlen: 23,67 gramm
- Omega-3: 17,83 gramm
- Omega-6: 5,84 gramm
- Trans: 0,14 gramm
A chia magok gluténmentesek is.
Magas rosttartalom
A chia mag szénhidráttartalma több, mint 80% -ban rost, amely remekül hozzájárulhat a napi rostbevitelhez. Ezek a rostok többnyire oldatlanok, amelyek segítenek csökkenteni a diabétesz kockázatát. Az oldhatatlan rostok némelyike úgy hat a bélfunkciókra, mint az oldható rostok, ezzel elősegítve a rövid láncú zsírsavak (SCFA-k) kialakulását és javítja a vastagbél egészségét.
Ha a chia magot vízbe vagy más folyadékba rakjuk, a magok saját tömegük 10-12-szeresére nőnek, ezzel pedig gélszerű anyaggá alakulnak át.
Egészséges zsírtartalom
A chia magok egyedülálló tulajdonsága, hogy a szívre egészséges omega-3 zsírsavak magas tartalmával bír.
A chia magokban lévő zsírok mintegy 75% -a omega-3-alfa-linolénsavból (ALA) áll, míg körülbelül 20% -a omega-6 zsírsavakból. Valójában a chia mag az omega-3 zsírsavak legismertebb növényi forrása – jobb a lenmagénál is. Egyes tudósok úgy vélik, hogy az omega-6-hoz viszonyított magas omega-3 bevitel csökkenti a szervezetben a gyulladást.
Mivel a chia mag omega-3 zsírsavakban igen gazdag, így alacsonyabb omega-6-omega-3 arányt tartalmaz. Az alacsony arány összefügg a különböző krónikus állapotok - mint például a szívbetegség, a rák és a gyulladásos betegségek alacsonyabb kockázatával.