A cink egyike azon ásványianyagoknak, melyek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, a növekedésben és a fejlődésben. A napi ajánlott bevitel belőle a férfiak számára 11mg, míg a nők számára 8mg. De hogyan vihetjük be szervezetünkbe ezt a vitamint a mindennapok során? Mostani cikkünkben 20 cinkben gazdag ételt gyűjtöttünk össze.
No.1. Osztriga (főve)
100 grammja 45.1mg cinket tartalmaz, mely a napi ajánlott bevitel 301%-a, egy adag, azaz 6 darab közepes osztriga elfogyasztásával pedig az ajánlott beviteli érték 178%-át, azaz 26.6mg cinket vihetünk be szervezetünkbe.
Mindemellett az osztriga egyike a világ legnagyobb tápanyag tartalmú ételeinek: a cink mellett jelentős mennyiségű B12 vitamint, szelént, rezet, és némi omega-3 zsírsavat is tartalmaz.
No.2. Borjúmáj
100 grammja 11.2mg cinket tartalmaz, mely a napi ajánlott bevitel 75%-a, egy adagja, azaz 85 grammja pedig az ajánlott beviteli érték 63%-át, azaz 9.3mg-ot tartalmaz.
Akárcsak a borjúhús, a borjúmáj is nagy mértékű cinket tartalmaz. Akárcsak az osztriga, a bensőségek is B12-ben és rézben gazdagok. Ráadásul a borjúmáj nagy mennyiségben tartalmaz proteint úgy, hogy közben nagyon kevés kalóriát viszünk be vele szervezetünkbe.
No.3. Tahini/szezámpaszta
100 grammja 10.4mg cinket tartalmaz, mely a napi ajánlott bevitel 70%-a, egy adag, azaz 28g elfogyasztásával pedig az ajánlott beviteli érték 20%-át, azaz 2.9mg cinket vihetünk be szervezetünkbe.
No.4. Kendermag
100 grammja 9.90mg cinket tartalmaz, mely a napi ajánlott bevitel 90%-a, egy adag, azaz 30 g kendermag elfogyasztásával pedig az ajánlott beviteli érték 27%-át, azaz 2.97mg cinket vihetünk be szervezetünkbe.
No.5. Tortabevonó csokoládé (100% kakaó tartalmú, cukrozatlan)
100 grammja 9.63mg cinket tartalmaz, mely a napi ajánlott bevitel 64%-a, egy adag, azaz 25g 100%-os tortabevonó csokoládé elfogyasztásával pedig az ajánlott beviteli érték 25%-át, azaz 2.79mg cinket vihetünk be szervezetünkbe.
Természetesen, a csokoládé egészségtelen is lehet, attól függően, hogy mennyi a kakaótartalma. Míg a tejcsokoládé jelentős mennyiségben tartalmaz cukrot, addig az étcsokoládé lehet némileg egészségesebb és tápanyagban gazdagabb. Jelen esetben a 100%-os édesítetlen csokoládé kínálja a legtöbb tápanyagot és a legkevesebb cukrot.