Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, te is D-vitamin hiányban szenvedsz

CZs

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ugye te is észrevetted magadon, mennyivel energikusabb vagy a hosszú, napos nyári hónapok alatt, mint ősszel és télen? Akár hiszed, akár nem, ez nem csupán annak köszönhető, hogy hosszabbak a nappalok és rövidebbek az éjszakák, hogy meleg van. Nagy szerepet játszik ebben a rengeteg D-vitamin is, ami ilyenkor szervezetünkbe kerül. Bár nyakunkon a nyár – ami az időjáráson olykor-olykor még nem látszik – ez nem jelenti azt, hogy nem szenvedsz D-vitamin hiánytól.

Mi is pontosan a D-vitamin?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami természetes módon csupán néhány élelmiszerben található meg, így leginkább étrendkiegészítőkön keresztül juthatsz hozzá, már ami az őszi-téli hónapokat illeti. A D-vitamint a szervezet is előállítja, amikor a napsugarak a bőrödet érik, az szintézist vált ki. A D-vitamin a legfontosabb vitaminok egyike, így különösen körültekintőnek kell lennünk, és bizony pótolnunk kell a csontok és az izmok egészsége, valamint a fertőzések leküzdése érdekében. Egyszerűen azért, hogy szervezetünk csúcsformába kerüljön.

 

A D-vitamin hiány tünetei

hirdetes

A D-vitamin hiány kialakulhat helytelen táplálkozás és kevés napfényen történő tartózkodástól is. Ekkor tapasztalhatunk akár visszatérő, elhúzódó megbetegedéseket, depressziót, levertséget, sápadtságot, sőt, akár az izomzat tónusának csökkenését is, illetve előfordulhatnak csontproblémák. Amit sokan téli depressziónak hívnak, az legkevésbé sem a hideg, változékony időnek, vagy a korai sötétedésnek köszönhető. Gyakran egyetlen oka a szervezetünkben megtalálható D-vitamin mennyiség drasztikus csökkenése.

 

Milyen élelmiszerek tartalmaznak D-vitamint?

Ahogy említettük, önmagában elég kevés élelmiszerben lelhető fel, de ha felturbóznád étrendkiegészítőkön keresztül bevitt D-vitamin mennyiségét, van néhány étel, ami a segítségedre lehet ebben. A tonhal, a szardínia, a makréla, a kardhal és a lazac is tartalmaz némi D-vitamint, de a sajtban, a tojássárgájában, a gombában, és úgy általában a tejtermékekben is megtalálható, ahogy a narancslében és a gabonafélékben is. 

hirdetes

Hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk a korunk alapján? Miért olyan nagy probléma, ha D-vitamin hiánnyal küzdünk? Mit tudsz tenni ellene? Cikkünk folytatásából kiderül, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód nyár táplálkozás vitamin

Szótár

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

keresőoptimalizálás

KERESŐOPTIMALIZÁLÁS meghatározása Keresőoptimalizálás definíciója   A... Tovább

Tovább a lexikonra