Egészséges gombaburger recept, nem csak vegáknak!

Bartók Vivien

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ezt a receptet könnyedén elkészítheti bárki, aki egy kicsit is nyitott az ízek tekintetében. Egy mennyei hamburgernek szerintem senki nem tud ellenállni, DE NEM IS KELL! Ezúttal a fő elemet fogjuk diétás változatban elkészíteni, hús nélkül. Hogy miért és hogyan készül így el, arról lentebb olvashatsz!

Gombapogácsa, nem csak vegáknak

Sokan biztosan furcsának találják a hamburger hús helyettesítését, de én úgy gondolom, hogy nem csak a húsmentes, növényi alapú étrendet követőknek lehet ilyen finomságokat enni. Mindannyiunknak szüksége van megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztására. Ha kellően kreatívak vagyunk a konyhában, akkor pillanatok alatt olyan finomságokat tudunk elkészíteni, amiből garantáltan nem fog hiányozni a hús íze.

Ezt a receptet még a nagy húsevők is meg fogják kívánni, abban biztos vagyok. Hogy miért? Mert én magam is az vagyok, de ennek a hamburger változatnak nem tudok nemet mondani!

Tojás helyettesítése

Igyekeztem ezt a finom gombapogácsát úgy összeállítani, hogy vegák is előszeretettel fogyaszthassák. Viszont, ha te nem vagy vega, akkor a tojáspótló helyett használj 1 darab tojást.

hirdetes

Ahhoz, hogy tökéletesen összeálljon a „húspogácsa” állag, mindenképp szükségünk van „megkötő anyagra”. Ez elég furcsán hangozz, de értitek, hogy mire gondolok. Ez az anyag lenne a tojás, melyet a legegyszerűbben egy evőkanálnyi tojáspótló és 2 evőkanálnyi meleg víz kombinációval tudunk helyettesíteni. Nekem ezek az arányok jöttek be, de kísérletezgessetek vele, ha gondoljátok.

Készítsük el a hamburgerünk fő elemét, a gombapogácsát!

Ez egy szuper alternatíva lehet a vegáknak is, fasírtként és „hamis húspogácsa” helyettesítéseként is.

Hozzávalók:

  • 3-4 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj)
  • 1 fej vöröshagyma (kockára vágva)
  • 1 gerezd fokhagyma (ledarálva)
  • 3 darab zöldhagyma (kockára vágva)
  • hirdetes
  • fél teáskanál kömény
  • 5-6 darab csiperkegomba (friss, apróra vágott)
  • 1 konzerv fekete bab
  • 1 evőkanál tojáspótló (ez körülbelül 1 darab tojásnak felel meg)
  • 2 evőkanál meleg víz
  • Ízlés szerint: só, fekete bors, petrezselyem

A gombapogácsa elkészítése

Általában szeretem előkészíteni az összes hozzávalót a főzések és a sütések során, ezért egyszerűbb megoldásnak láttam, ha rögtön a hozzávalók listájában leírom, hogy mely zöldséget milyen formában fogunk felhasználni. Ha már így készítetted elő az szuper, viszont ha nem, akkor se aggódj, mert a legelejéről fogom kezdeni az elkészítés lépéseit!

A receptet a következő oldalon találod, megéri lapozni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fitness fogyás fogyókúra recept táplálkozás

Szótár

Izomláz

Az izomláz kemény fizikai munka után jelentkező izomgyulladás, ami a legtöbb esetben 2-3... Tovább

Laparoszkópia

A hasüreg tükrözése a hasfalon keresztül. A hasfalat a köldök közelében szúrják át, majd... Tovább

Tovább a lexikonra