A gombapogácsa elkészítése
Tehát első lépésként mossuk meg alaposan a csiperkegombát és a zöldhagymát, majd vágjuk apró kockákra őket. Ha felvágtuk, tegyük félre egy kis tálba.
Vegyünk elő egy serpenyőt és melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat. Amíg melegszik, pucoljuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát aprítsuk fel kis kockákra, a fokhagymát pedig nyomkodjuk szét vagy esetleg daráljuk le. Ha ezzel elkészültünk, akkor tegyük a forró olajba és körülbelül 4-5 perc alatt dinszteljük üvegesre egy csipetnyi sóval.
Ezután adjuk hozzá köményt és a korábban apróra vágott gombát, zöldhagymát. Addig főzzük, amíg a gomba teljesen elkészül (körülbelül 10 perc). Ha elkészült félretesszük.
A fekete babot átmossuk, egy villával áttörjük és egy nagyobb keverőtálba helyezzük. Én nem szeretem túl krémes állagúra csinálni, ezért nem szoktam ledarálni, de ha te úgy jobban szereted, akkor nyugodtan daráld le.
A tojáspótlót elkeverjük körülbelül 2 evőkanál meleg vízzel és hozzáadjuk a feketebabhoz. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk az elkészített hagymás gomba keveréket. Ízlés szerint fűszerezzük petrezselyemmel, sóval, borssal, és esetleg egy kis reszelt citromhéjjal. A serpenyőnket ne mossuk még el, hanem ismét melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat benne.
Miután alaposan összedolgoztuk a hozzávalókat, gombócokat formálunk belőlük, majd kilapítjuk. Ügyelj arra, hogy ne legyenek túl vastagok! A felforrósított olívaolajban elkészítjük a finom gombapogácsákat (már ha létezik ilyen szó).
A bucik elkészítése
Mivel én nem vagyok vegetáriánus, ezért egy házilag elkészíthető zsemlét készítettem el hozzá, amelynek alacsony a szénhidrát tartalma és egészséges hozzávalókból készül. Ráadásul még élesztő sem kell hozzá! Ezt a receptet Noéminél láttam, akiről már egy korábbi cikkünkben olvashattatok.
Hát nem túlzott, ugyanis elképesztően könnyű és finom lett, mindenféle utóíz nélkül! Ennél jobb alternatívát elképzelni sem tudnék! Próbáljátok ki bátran!
Tálalás
Szerintem az összeállításhoz nem kell sokat hozzátennem, hiszen csak kettévágjuk a bucit, beletesszük a gombapogácsát és kedvünk szerint ízesítjük mindenféle földi jóval. Én személy szerint light mozzarella sajttal, paradicsomkarikákkal, avokádóval, jégsalátával és light majonézzel turbóztam fel a gombaburgerem.