5 tipp az egészségesebb csokis kekszekért

VN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés az egészséges táplálkozás iránt. Többen keresik a legegészségesebb saláták, tészták és húsételek receptjeit, mégis kevesen gondolnak arra, hogy kedvenc desszertjeiket is táplálóbb formában készítsék el. Ilyen például a csokis keksz is. A probléma abból fakad, hogy a legtöbben nem mernek alternatív hozzávalókat használni, hiszen, ha eltérnek a recepttől, akkor azt a végeredmény íze bánja majd. Pedig szerencsére van néhány olyan trükk, amivel nem csak tápláló, de ízletes csokis kekszeket süthetsz magadnak, amik passzolnak kiegyensúlyozott étrendedhez. A következőkben ezekből sorolunk fel néhányat!

1. Használj teljes kiőrlésű lisztet az extra rostokért

A teljes kiőrlésű liszt sokkal egészségesebb, mint a hétköznapi feldolgozott liszt. Ez annak köszönhető, hogy a magvak minden részét benne hagyják, így több rostot tartalmaznak (akár négyszer többet is) mint az általános lisztek.

A teljes kiőrlésű lisztek továbbá tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azonban fontos észben tartani, hogy nem minden teljes kiőrlésű liszt kínál azonos tápértéket. Éppen ezért érdemes időnként cserélgetni az éppen használt teljes kiőrlésű liszteket, hogy mindig szervezeted többféle tápanyaghoz is hozzájuthasson.

Íme néhány ezek közül:

•    Zab: Magas rosttartalmának köszönhetően a teljes kiőrlésű zabliszt segít a testsúly, illetve a koleszterinszint kezelésében.
•    Búza: A teljes kiőrlésű búzalisztben sok mangán található, ami egy fontos nyomelem a szervezet számára (segít az anyagcserében, a csontok erősítésében, stb.)

hirdetes
•    Hajdina: A teljes kiőrlésű hajdinalisztben sok rezisztens keményítő található, ami nem szívódik fel a vékonybélben, hanem megerjed a vastagbélben. Ez jót tesz az emésztőrendszer hasznos baktériumainak, és segíti az emésztést.
•    Rozs: Hasonlóképpen a hajdinához, a teljes kiőrlésű rozsliszt szintén sok rezisztens keményítőt tartalmaz, ami elősegíti a bélmozgást, így remek választás azoknak, akik hajlamosabbak a székrekedésre.

2. Fogyassz több fehérjét diófélékkel

A diófélék a növényi fehérjék nagyszerű forrási. A fehérje az egész szervezet számára fontos, hiszen emésztőrendszerünkben aminosavakká alakul át, amik a csontok, izmok, bőr, és porcok építőelemei. A fehérjében gazdag élelmiszerek továbbá a glükagon nevű hormon termelését is elősegítik, ami segít megakadályozni a vércukorszint túlzott leesését.

hirdetes

Tény, hogy a diófélékben viszonylag sok a zsír, de ezek javarészt olyan hasznos zsírok, amikre szervezetednek szüksége van. Az ilyen nem telített zsírok csökkentik az LDL koleszterinszintet, és ezzel a szívbetegség kockázatát.

A hasznos zsírok egy kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezik, hiszen ezek a zsírok szállítanak egyes zsírokat a szervezetben.

A mandula, a kesudió, a makadámia, a pekándió, a dió, illetve a mogyoróbél mind egészséges dióféléknek számítanak, amelyek zsírtartalmának nagy része telítetlen zsírokból áll (és némi rostot és fehérjét is kínálnak).
 

További tippekért a fullosan egészséges csokis kekszekhez a következő oldalra lapozva találhatsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
alakformálás diéta egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés élelmiszer életmód kalóriabevitel táplálkozás

Szótár

Energia egyensúly

Az engergia egyensúly az energia felvételből és az energia leadásából áll. Az... Tovább

Metabolikus szindróma

Az elhízáshoz és a koszorúér betegséghez társuló kölcsönös elváltozások együttese.   Tovább

Tovább a lexikonra