Mielőtt megennéd, mindenképp meg kell mosni az élelmiszerboltban megvásárolt salátát. Hogy miért? Mert számos nem kívánt kórokozó is rajta lehet a salátaleveleken. Az alábbi egyszerű lépéseket betartva, te is biztonságosan fogyaszthatod a zöldségeket!
Sajnos már volt példa rá a világban, hogy valaki egy római salátán lévő E. coli nevezetű baktérium fertőzésébe halt bele, így nem árt vigyázni. Soha nem lehet elég felkészültnek lenni, így akármilyen nyers zöldséget vagy gyümölcsöt veszünk, minden esetben mossuk meg őket fogyasztás előtt, bár nem mindegy hogyan tesszük ezt.
A CDC szerint az Egyesült Államokban évente közel 10 millió élelmiszer-fertőzött betegségről számoltak be az utóbbi években. Ezek közül 51% szennyezett növényekből és 23% -k leveles zöldből származik. Marhahús, vadhús, sertéshús és baromfi a betegségek 22% -áért, a tejtermelés pedig 17% -kal volt felelős.
Baktériumok: a jók és a rosszak
A baktériumok ugyanolyan részesei az életnek a bolygónkon, mint az oxigén. Vannak jó baktériumok, mint például azok, amelyek a beleken emésztik az ételt, és vannak olyan rossz baktériumok, mint a fent említettek.
Egy közelmúltbeli svéd tanulmány kimutatta, hogy miközben a friss zöldeket leöblítjük, nem tudjuk megszüntetni az összes baktériumot, de jelentősen csökkenthetjük azokat. A kutatók azt mondják, a végső megoldás az, hogy a „zöld termékek” gyártói és forgalmazói az otthoni konyhák ipari módszereket használjanak ezek semlegesítésre.
Az élelmiszeripari cégek megpróbálták besugározni a termékeket, ultrahangos hullámokkal bombázni, klórt és más vegyszerekkel használva megmosni. Ezek a módszerek csökkenthetik a baktériumok számát, de nem túl hatékonyak. A fogyasztók nem is fogadták el az ilyen módszereket.