
Öt Lépés A Biztonságosabb Zöldekhez
Mindezeket elmondva, a tanulmány néhány módot kínált a zöld levelek biztonságosabbá tételére:
1. Kapcsoljuk be a csapvizet teljes erősségre: Bár E. coli-ra nem igaz, sok baktérium csak a levél felszínéhez kapcsolódik. A nagynyomású mosás használatával jelentős számú baktériumot lehet eltávolítani.
2. Minél többször mossuk a zöldeket, annál tisztábbak: Bár ez nem nagyszerű technika a vízhasználat szempontjából, a zöldlevelek tisztábbak lesznek, minél többször mossuk meg őket. Például a kutatók a zöldeket ötször egymás után mosták meg. Ez a technika ismét nem működik az E. coli esetében.
3. Mossuk meg a salátát mielőtt eszünk belőle: A zöldek nagy nyomás alatt történő mosása károsítja a levelek szerkezetét, lehetővé téve a baktériumok felszín alá jutását. Nagyon nehéz eltávolítani a baktériumokat a saláta levél belsejéből. Ha szeretnénk egyszerre mosni az összes zöldlevelet, akkor a későbbiekben berakhatjuk a hűtőszekrénybe, majd érdemes fogyasztás előtt újra megmosni őket.
4. Ne vásároljunk apróra vágott zöldeket: Akárcsak a kés éle, olyan hely, ahol a baktériumok mélyen behatolhatnak a levélbe. Nem számít, mennyi víznyomást használunk, nem fogjuk tudni innen kirobbantani a baktériumokat. Sőt, mivel az összes levél belseje „nyitott”, így akár még több baktérium is belekerülhet a növénybe.
5. Ne áztassuk a zöldeket csapvízbe: Széles körben elterjedt gyakorlat, különösen a spenót esetében, hogy vízzel töltsük fel a mosogatót, és így mossuk meg a levelekre kerülő szennyeződéseket. Semmi sem rosszabb, mint ez a technika. Csak ne áztassuk a zöldeket a baktériumok megszabadulásának reményében, mert nem működik.
A salátákon lévő baktériumok elkerülésére a legjobb módszer, ha: Mindig a legfrissebb rendelkezésre álló termékeket vásároljuk meg, amit otthon a hústól messze tároljunk és lehetőleg hűtőbe rakva.