A fűszerek és a gyógynövények gyógyító ereje

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A növények természetes méregtelenítő hatást gyakorolnak a testre és az elmére egyaránt. Tisztítják a vért és a test összes szövetét, semlegesítik az anyagcsere salakanyagait, és elősegítik az új szövetek termelését.

A gyógynövények és a fűszerek a természet ajándékainak bőségszarui. Különböző módon képesek gyógyhatást kifejteni, és frissen,csíra alakban, főve, sőt lé formájában is elkészíthetőek.

 

A gyógynövények és a fűszerek betegségkezelésben kifejtett kedvező hatásai, kifejezetten a lékúrával kombinálva, a következő fiziológiai tényezőknek köszönhetők:

  •   A gyógynövények és a fűszerek vitaminokban, ásványi anyagokban,nyomelemekben, enzimekben és természetes cukorban gazdagok.
  •  A levekben található létfontosságú tápláló elemek majdnem száz százalékban közvetlenül a gyomorból szívódnak fel, és jutnak a véráramba, ezzel teljesen megkímélve az emésztőrendszert.
  •   A gyógynövények és a fűszerek a szervezet saját gyógyító folyamatához és a sejtregenerációhoz szükséges anyagokat biztosítva gyorsítják a betegségekből való felgyógyulást.
  •   A friss gyógynövények és fűszerek lúgos többletet teremtenek, mely roppant fontos a vér és a szövetek sav-lúg ellátásának normalizációja szempontjából, mivel szinte minden betegségnél savtúltengés figyelhető meg, és a savasság hozzájárul a betegség kifejlődéséhez.
  •   A gyógynövényekből és fűszerekből nagy mennyiségben fölvehető szerves ásványi anyagok, különösen a kalcium, kálium és a szilícium segítenek megőrizni a szövetek és sejtek biokémiai és ásványianyag-egyensúlyát. A lecsökkent oxigénszint, vagy oxigénnel való ellátottság, mely a sejtek korai öregedéséhez és betegségek kialakulásához vezet, főként a szövetek ásványianyag egyensúlyának a felborulása miatt alakul ki.
  • A gyógynövények és fűszerek, illetve a különféle zöldségek a természet saját gyógyszereit, zöldséghormonjait és antibiotikumait tartalmazzák. Például a hosszú szálkás zöldbab inzulinszerű anyagot tartalmaz, az uborka és a hagyma olyan hormonokkal bír, melyekre a hasnyálmirigysejteknek szüksége van az inzulin termeléséhez. A friss fokhagymában, vöröshagymában, retekben és paradicsomban antibiotikus anyagok vannak. A kutatások kimutatták, hogy a nyers zöldségek, gyümölcsök egy eddig még felfedezetlen anyagot tartalmaznak, mely a sejtek azon képességét biztosítja, hogy a véráramból tápanyagokat tudjanak felszívni, és hatékonyan kiválasszák az anyagcsere-hulladékokat.
  • A gyümölcsökben, zöldségekben és gyógynövényekben megtalálható különféle színezőanyagok, a vörös, sárga, zöld és kék, illetve ezek minden árnyalata és erősségi foka nagyon lényeges terápiás szempontból is: ösztönzik  vörösvértestek termelődését, befolyásolják az emésztési és a felszívási folyamatot és a fehérjék, illetve a koleszterin anyagcseréjében is szerepet játszanak. Könnyen beláthatjuk tehát, hogy a gyógynövények, fűszerek, diófélék, magvak. gyümölcsök és zöldségek miért játszanak olyan fontos szerepet a méregtelenítő kúra programjában.
  • hirdetes

 

Molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus)

A tüdőmegbetegedések, mint az asztma, bronchitis és az eldugult üregek csodálatos gyógyítója ez a növény. A kiválasztás meglehetősen fontos szerve a tüdő, és a molyhos ökörfarkkóró képes a légzést még hatékonyabbá tenni, ami alapvető fontosságú a méregtelenítő-tisztító folyamat során.


Hidrasztisz


A hidrasztisz egy sárga gyökér, melyet elsőként a cherokee indiánok alklamaztak vérméregtelenítő gyanánt. Tonizáló tulajdonsága miatt leggyakrabban a vese és a máj kezelésére alkalmazzák, amivel elősegítik ezen szervek méreganyag-megsemmisítését, beleértve a nikotin-, ópiumszármazékok felszámolását a véráramból és a testből. Ez a gyógynövény nagyon-nagyon keserű, éppen ezért gyakorta kapszula formában veszik be. Az is előfordul, hogy más porított gyógynövény-élénkítővel, a cayenne-i borssal keverik, mely az emésztő- és a keringési rendszer frissítőjeként működik. Az egyik legnagyszerűbb belső méregtelenítő, a legerősebb természetes antibiotikum. Mindezek ellenére óvatosan kell vele bánni: habár kimutatták, hogy sokféle baktériumot képes elpusztítani, azonban túl nagy dózis esetén előfordulhat, hogy a belekben élő hasznos baktériumokat is megöli. Ezért a hidrasztisz rendszeres alkalmazása esetén fogyasszunk acidophilus kultúrában gazdag joghurtot és igyunk kefirt, ami helyreállítja a belek szükséges baktérium-egyensúlyát.

 

Fodormenta


A fodormenta enyhe, természetes nyugtató hatással bír. Megnyugtatja gyomrot, akárcsak az idegrendszert. Segíti az emésztést, megszünteti a gázzokat, és a különféle gyomorpanaszok kezelésére kiválóan alkalmas. Feloldoz a fejfájás alól, és a kávéról, illetve dohányzásról leszokni vágyó embereknél jelentkező tüneteket is enyhíti, s ezzel lehetővé teszi az ellazulást és a békés, természetes alvást.
Az emberek gyakorta nyúlnak nyugtatószerekhez, hogy legyőzzék aggodalmukat és idegességüket. A kamilla és fodormenta sikeresen alkalmazható enyhe nyugtatóként.

 

Csipkebogyó


A kutatások rámutattak,hogy a C-vitamin gyógyító és méregtelenítő hatással rendelkezik. A C-vitamin egyik legnagyszerűbb természetes forrása a csipkebogyó. A C-vitamin a környezeti mérgező szennyeződésektől is megvéd; és feloldja a fizikai és érzelmi feszültséget, megelőzi a megfázást, illetve erősíti a szívet, a fogakat és a csontokat.
A csipkebogyót tehát egyrészt kellemes, gyümölcsös íze miatt, másrészt pedig gyógyító erejéért kevertük bele a méregtelenítő teába. A csipkebogyó a rózsabokor természetes gyümölcse, mely a szirmok lehullása után fejlődik ki. Kicsiny piros bogyóhoz hasonlít, s különféle vitaminokban,  például A-, C-, E- és Bi2-, K-vitaminokban, illetve bioflavonoidokban, kalciumban, vasban és foszforban gazdag.

hirdetes
A bioflavonoidok (P-vitamin) a C-vitamin megfelelő felszívódásához nélkülözhetetlenek. A P-vitamin emellett még a magas vérnyomás ei légzőszervi fertőzések esetén is nagyon hasznos.

 

Narancshéj


A narancshéj  ugyancsak nagy mennyiségben tartalmaz  C-vitamint és bioflavonoidokat, s még az íze is kellemes.Győződjenek meg arról,hogy a méregtelenítő teában használt narancshéj organikusan termelt és nem permetezték rovarirtó vagy gyomirtó szerekkel.

 

Fahéj


Az őrölt fahéj, melyet a fa kérgének és leveleinek megőrlésével állítanak elő,elsősorban sütemények, pudingok, kenyér, péksütemény és kompótok ízesílsekor népszerű. Korábban a gyomorbántalmakat kezelő könnyű teaként is kedvelt volt. A fahéj, ha almapektinnel vagy reszelt almahéjjal keveredik,csökkenti és megszünteti a hasmenést. A fahéjtea receptje gyo-
morbántalmak esetére: 1/2  teáskanál fahéjat keverjünk el 1,8 dl desztillált vízben. Hagyjuk 10 percig állni, majd lassan kortyolgassuk.

 

Fokhagyma


A fokhagymát már az ókortól kezdve gyógynövényként alkalmazzák. A középkorban a férgek kiirtására és a lepra kezelésére is használatos volt, míg napjainkban természetes antibiotikumként vált kedveltté, és a fertőzések, a megfázás, influenza gyógyításában játszik fontos szerepet. Magas kéntartalmának köszönhetően sok ember tapasztalja enyhe nyugtató hatását. Úgy tartják, a vérkeringést is fokozza, és a legújabb orvosi kutatások kimutatták magas vérnyomást és a koleszterinszintet csökkentő tulajdonságait is.
Fokhagymaolaj receptje:
22 dkg megtisztított, összepréselt fokhagyma és 1.2 dl meleg extra szűz olívaolaj, annyi, hogy a hagymát ellepje.

 

Szibériai ginszeng


Ezt a gyógynövényt (Eleuthero vagy Eleutherococcus senticosus) szibériai ginszengnek hívják, mert Kína és Oroszország egyes területein honos. Folyadékkivonatként számos gyógyító és méregtelenítő tulajdonsággal bír, beleértve a következőket:megóvja a szervezetet a stressztől, a különböző kémiai mérgektől és a környezeti szennyezéstől. Radioaktív védelmet nyújt. Akut és krónikus radioaktív-betegségeknél,mint a röntgensugár okozta vérzékenység, kóros vérszegénység,szédülés, hányinger, hányás és fejfájás, terápiásan alkalmazható.
Amennyiben röntgensugaras kezelést kap, feltétlenül használjon Eleuthreo-kivonatot.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
betegség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás

Szótár

Reakciógyorsaság

  Mint az elnevezés is mutatja, valamilyen jelre történő mozgásvégrehajtást... Tovább

Energia leadás

A szervezet az energia döntő részét anyagcsere révén adja le, de energiát használ fel az... Tovább

Tovább a lexikonra