A legeslegjobb hortobágyi palacsinta receptje

Szélesi Ferenc

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Noha a magyarok többsége úgy tekint a hortobágyi húsos palacsintára, mint ősrégi nemzeti ételre, ez igazából nem teljesen igaz. Az viszont igen, hogy minden magyar imádja, nem is csodálkozom ezen! Most pedig ismerkedj meg te is ezzel az étellel, megmutatom a legszuperebb receptet is! 

Röviden a hortobágyi húsos palacsintáról


Abban nem tévednek az emberek, hogy a hortobágyi húsos palacsinta egy kiváló magyar étek, a származását tekintve viszont a legtöbben tévhitben vannak. A hortobágyi palacsinta ugyanis nem a Hortobágyról származik, pedig szinte mindenki így gondolja. Az étket 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra készítette el legelőször egy szakács, ezek után egyszerűen marketing-fogásból kapta a hortobágyi húsos palacsinta nevet.


Igen hamar az egyik legnépszerűbb étellé vált, nem is csoda, hiszen istenien finom, egyedi és ráadásul bárki elkészítheti könnyedén. Visszatérve a történelmére, publikáltak egy kicsit hasonló receptet már az 1930-as években is, de felkapott csak az 1958-as brüsszeli világkiállítás után lett.


Éttermekben viszont az a tapasztalat, hogy a maradék pörköltet használják fel a hortobágyi palacsinta alapanyagának, persze nem mindenhol, de azért nem árt az óvatosság, hogyha ilyen ételt szeretnénk rendelni. Akkor viszont nem hibázhatsz, hogyha otthon, te magad készített el, ebben pedig most segítünk nektek, a következő oldalon megmutatom a legeslegjobb receptet!

hirdetes

 

 

A legjobb hortobágyi húsos palacsinta receptje 12 palacsintához


Hozzávalók

  • A palacsintatésztához
  • 40 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 4 deciliter tej
  • 1 deciliter szódavíz

 

A töltelékhez

  • 50 dkg darált borjúhús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • hirdetes
  • 3 deciliter tejföl
  • őrölt pirospaprika
  • liszt a habaráshoz

 

Elkészítés


A tészta elkészítéséhez keverjük csomómentesre a hozzávalókat, és olajjal vékonyan kikent palacsintasütőben süssünk ki 12 darab palacsintát. A töltelék elkészítéséhez pucoljuk meg a vöröshagymákat, majd vágjuk apróra és készítsünk pörköltet a borjúhúsból. Pirítsuk meg a hagymát egy kicsit, adjunk hozzá paradicsomot, paprikát, majd a borúhúst is, és fűszerezzük. Amikor a borjúhús megpuhult, szűrő segítségével merjük át egy másik edénybe, majd a pörkölt levének egyharmadát adjuk hozzá. Öntsük bele a tejföl felét és addig pároljuk, amíg pépes nem lesz. Amint elkészült a töltelék és a palacsinta is, óvatosan töltsük meg a palacsintákat, majd hajtogassuk négyzet vagy háromszög alakúra, ahogy tetszik.

 

És most jön a habarás. A tejföl másik felét keverjük simára nagyjából 2 evőkanál liszttel, majd habarjuk bele a maradék pörkölt levébe, forraljuk fel, majd öntsük a palacsinta tetejére. És már kész is vagyunk, tálaláshoz egy kis tejfölt kínálhatunk még esetleg. 

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Tavaszi kankalin

Latin neve: Primula officinalis   Eredete, élőhelye   Legfőbbképp Magyarországon... Tovább

marketing

 A marketing szó meghatározása   Olyan vállalati tevékenység, amely a... Tovább

Tovább a lexikonra