A nyár végre a hőmérőn is megérkezett, és sokan érzik, hogy néhány extra kiló nélkül nem csak a fürdőruhájukat viselnék magabiztosabban, hanem a hőmérsékletet is jobban tűrnék. Ilyenkor megnő az érdeklődés a fogyókúrák, az alakformálás, illetve különböző étkezési és a kapcsolódó egészségügyi témák iránt. A hatékony nyári fogyáshoz gyűjtöttünk tehát össze néhány diétás tippet, méghozzá Indiából, a különleges hozzávalók földjéről (amelyek egy jó részét az itthoni üzletekben is meglelheted). Kezdjük is!
1. A víz és a hidratálás ilyenkor mindennél fontosabb
A rendszeres vízfogyasztás az egész év során fontos, de nyáron súlyos következményei lehetnek, ha valaki nem hidratálja megfelelően szervezetét. Az agy mindössze 2%-os kiszáradása ronthatja az ember memóriáját, tanulási és ítélőképességét, illetve fejfájást és migrént is okozhat. Ne várd meg azonban, hogy megszomjazz, mert a szomjúság általában akkor jelentkezik, amikor tested már nagyjából 40%-ban kiszáradt.
A szervezet továbbá hajlamos összekeverni egymással az éhséget és a szomjúságot, ezért érezheted jóllakottnak magadat, miután megiszol egy adag vizet. Ez segít elkerülni a felesleges evést is, ezzel hozzájárulva súlyod megtartásához és leadásához.
A víz nem csupán a fogyásban segít, hanem valamivel fiatalabbnak is tűnhetsz tőle, de ehhez szükséged lesz a napi 2-3 liter bevitelére, az egész nap folyamán elosztva.
2. Az igazság a szénhidrátokról
Sok nyári diéta kezdődik úgy, hogy „ideje felhagyni a szénhidrátok fogyasztásával”. Ez azonban nem feltétlenül a legjobb tanács, hiszen az ember szervezete bizonyos értelemben olyan, mint egy autó – egy autónak pedig üzemanyagra van szüksége, hogy megfelelően működjön.
Sokkal okosabb (és kivitelezhetőbb) stratégia inkább visszavenni a szénhidrátokból, és csupán mértékkel fogyasztani őket.
3. Légy óvatos a cukrokkal
A modern étrendek tele vannak cukorral. Ennek a hozzávalónak számos formája és neve van, így többféleképpen is becsempészhetik őket különféle termékekbe és éttermi fogásokba anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk. A cukor egy másik alattomos tulajdonsága, hogy minél többet eszik belőle az ember, annál jobban kívánja majd.
A cukrok nem csupán hizlalnak, hanem más egészségügyi problémákhoz is közük van. Érdemes tehát lehetőség szerint elkerülni, illetve egészségesebb alternatívákra cserélni őket. A stevia például teljesen természetes, és a súlykezelésben is segíthet.
Ha édességekre vágysz, akkor válogass inkább a finomabbnál finomabb gyümölcsök közül. A mangók nagyon népszerűek Indiában, és nyáron hazánkban is sok helyen kaphatók. Persze, arra is ügyelj, hogy hogy és mikor fogyasztod őket. Érdemes a mangókat (és más gyümölcsöket) nem az étkezések során, hanem azok között enni – és nem inni. A rostok segítenek, hogy a természetes cukrok lassabban szívódjanak fel a szervezetben, illetve, hogy később éhezz meg.