Interjú a táplálkozásról és az egészséges életmódról Haris Évával!

Bartók Vivien

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Haris Éva neve szerintem mindenkinek ismerős, aki egy kicsit is jártas az egészséges életmód világában. Évi a táplálkozás egyik kiemelkedő szakembere, mindenféle túlzás nélkül. Egészségügyi szaktanár, mentálhigiénés segítő, hormonegyensúly tanácsadó. Azt hiszem, van mit tanulnunk Tőle!

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen személyesen ismerem Évit. Éppen ezért is választottam Őt, mint interjúalanyt. Nem csak kiváló szakember, hanem fantasztikus személyiség is! Egy korábbi cikkünkben már bemutatkozott nekünk, kattints ide és nézd meg!

VZ: Napjainkban egyre népszerűbb az egészséges életmód, de sokan csak azt hiszik, hogy egészségesen táplálkoznak. Mik a leggyakoribb tévhitek, amikkel eddigi munkád során találkoztál?

Rengeteg tévhit kering, fel sem tudnám sorolni mennyi. Büszkén mondják az emberek, hogy teljes kiőrlésű dolgokat fogyasztanak, de a magas fusaria szennyezés bántja a bélflórát.

Nekem nagy bánatom a tojás ellen folytatott harc. Ma már bizonyított, hogy a koleszterintartalmú ételek nem növelik a vér koleszterinszintjét, illetve hogy a tojás például csak a „jó” koleszterin szintjét növeli, és egyáltalán nem okoz szívbetegséget. Az, hogy a telített zsírsavak szívbetegséget okoznak, olyan elmélet, amit soha nem sikerült bizonyítani, mégis bekerült a köztudatba és mai napig nagyon elterjedt téves tézis.

hirdetes

Semmi bizonyíték nincs rá, hogy naponta sokszor keveset enni jobb, mint kevesebbszer többet.

Az éhezés – időszakos böjt – jótékony tulajdonságaira viszont vannak pozitív kutatások. De a legnagyobb tévedések egyike szerintem, hogy a zsírok hizlalnak. Ha valaki sok szénhidrátot és sok zsírt fogyaszt, az valóban meghízik. De a hízásnak nem a zsír az oka, hanem a két energiahordozó együttes fogyasztása.

A tejjel kapcsolatosan is rengeteg tévhit kering, de talán a legnagyobb baj, hogy a sokak által tejnek titulált 1,5%-os (vagy még alacsonyabb zsírtartalmú) készítményt isszuk tej gyanánt. 2001-ben egy kiscsoportos felmérésből kiderült, hogy az alacsony glikémiás indexű tejtermékek akkora inzulinválaszt váltottak ki, mint a 90-98 glikémiás indexű kenyér. Szóval van baj elég.

hirdetes

VZ: Véleményed szerint mi okozza a túlsúlyt és az elhízást?

Én azt gondolom a legnagyobb baj azzal van, hogy nagyon sokat eszünk. rengeteg a bevitt felesleges kalória. Nem azért eszünk mert a szervezetünknek energiára van szüksége, hanem azért, mert dühösek vagyunk, mert szerelmesek vagyunk, mert boldogok vagyunk vagy éppen szomorúak.

Élvezeti evők vagyunk és ez rengeteg gondot okoz.

Probléma a rengeteg tartósító, édesítő, színezőanyag is, ami a táplálékaink szerves része. Teljesen elszoktunk a hagyományos ízektől, egy hosszan kelesztett kovászolt kenyeret savanyúnak érzünk, pedig ez a KENYÉR. A valódi vajnak tehén szaga van, mert ilyen a vaj.

Meg kell említsem a hormonális problémákat is, melyeket a rossz minőségű tápanyagok igencsak generálhatnak. Teljesen felborítottuk a cirkadiám ritmusunkat, alig alszunk, folyamatosan eszünk és ezzel túlterheljük magunkat és erre a válasza a szervezetünknek egy raktározó üzemmód.

Hogyan lehetne megelőzni az elhízást? – Lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
akaraterő alakformálás alvás betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás éhezés életmód elhízás fogyás fogyókúra méregtelenítés táplálkozás túlsúly verseny

Szótár

Enzim

A szervezet által előállított, fehérje természetű anyagok, amelyeknek fő feladata a... Tovább

Statikus streching

  A statikus gyakorlatokkal már sokkal hatékonyabban fejleszthető az ízületi... Tovább

Tovább a lexikonra