VZ: Mi a legnagyobb hiba a magyarok táplálkozási szokásaiban?
A szénhidrátot és a zsírt együtt esszük és ahogy már az előbb is említettem, mindenből jó sokat. Túróstészta, pörkölt nokedlival, vagy a rántott hús hasáb krumplival….
Még egy probléma van: a mindent vagy semmit elv. Ha azt halljuk a só nem egészséges, akkor azt a nullára csökkentjük. Ha azt mondják a zsír rossz akkor azt is kiiktatjuk az étkezésünkből szinte teljesen.
A táplálkozás nem fekete vagy fehér, ezt igazán érdemes lenne megtanulni.
Az, hogy folyamatosan eszünk is nagy probléma, szinte nincsenek étkezési szünetek, állandóan valamit rágcsálunk.
VZ: Hogyan lehetne megelőzni az elhízást?
Ez nagyon nehéz kérdés. Én a tudatosságban hiszek. Én nem táplálkozás tanácsadó vagyok, hanem tanár.
Azt gondolom az embereknek meg kell tanulni az élettan alapjait és el kell hinni, hogy nem vagyunk egyformák. Más a bélflóránk, más a mitokondriumaink egészsége, mások az anyagcsere jellemzőink. Különböző tápanyagokra másképp reagál a szervezetünk.
Nem hiszem, hogy mindenkinek glutén mentesen kell élni, de lehet olyan is, akinek el kell hagyni a glutént akkor is, ha orvosilag nem bizonyítható a gluténérzékenysége.
Azt sem hiszem, hogy mindenkinek rossz a tej, de rengeteg embernek okoz emésztési problémát és akkor mellőzni kell.
Tudatosan kell élni, figyelni a testünk jelzéseit, foglalkozni kell a táplálkozással. El kell felejteni az „én erről nem tudok lemondani” mondatokat és bele kell állni a változásba. De ha nagyon őszinte akarok lenni, fel kellene nevelni egy sokkal egészségesebb társadalmat, sokkal kevesebb megtévesztéssel és sokkal több odafigyeléssel.
VZ: Mi a legfontosabb üzenet, amit munkád során közvetítesz?
A tanulás az alázat és a példamutatás. Legalább is ezt szeretném közvetíteni. Minden nap tanulok valami újat, és minden nap rácsodálkozom mennyire is szerteágazó a szervezetünk működése.
Tisztelem az embereket, akik belevetik magukat a változásba, és osztozom az örömükben vagy alkalom adtán a bánatukban is. Nem vagyok irigy és igyekszem nem bántani másokat.
Nem várok el többet másoktól, mint amit én is meg tudtam tenni annak érdekében, hogy egészséges testben egy ép lélekkel éljek. Tudom mennyi munka van a változások mögött, én sem éltem mindig tudatosan és még mindig van mit javulnom. Szeretem az életem, minden hiányosságával és előnyével együtt, talán ez a titkom. :-)
TIPP: ha szeretnél még többet megtudni az egészséges táplálkozással kapcsolatban!
Érdemes felkeresni a Weider Professional iskolát, ahol Évi az Életmód- és Táplálkozási tanácsadó képzés oktatójaként, még több hasznos információval lát el! Ez nem reklám, hanem őszinte ajánlás!