Lehet egészséges a kenyér?

vitalzone.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan, amikor úgy döntenek, hogy egészségesebb életmódra térnek, az egyik első dolog, amit félretesznek, az a kenyér. Ezt a döntésüket arra alapozzák, hogy a szénhidrátok (különösen a kenyér) nélkülözésével egészségesebbé válhatnak, azonban ez óriási tévedés.

Miért van rossz hírneve a kenyérnek?


A kenyeret már az ókori egyiptomiak is ismerték, és évszázadokig étrendjük elsődleges kalóriaforrását képezte. Jóval később, az iparosodás korában sokkal elterjedtebbé vált, mint korábban valaha, hiszen ekkortól gyárthatták nagyüzemi mennyiségekben.

 

A kenyér a 70-es, 80-as, és 90-es években „virágzott” igazán, amikor elterjedt, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend az egészség és a súlycsökkentés alapfeltétele. Az ezredforduló után aztán megjelent egy új trónbitorló, méghozzá az Atkins (alacsony szénhidráttartalmú) és a gluténmentes étrendek kombinációja formájában, amik meglehetősen gyorsan terjedni kezdtek. Mivel a kenyérben szénhidrát és glutén is található, mindkét étrend elvetette a fogyasztását, és ekkor tett szert ez a közkedvelt étel mai napig tartó, és teljesen jogtalan negatív hírnevére.

hirdetes

 

Íme néhány tápérték-adat egy-egy szelet kenyérről (fehér/teljes kiőrlésű):


• Kalóriák: 70/70
• Zsír: 1g/1g
• Szénhidrátok: 15g/14g
• Rostok: 0g/2g
• Cukor: 3g/2g
• Fehérje: 2g/3g

 

hirdetes

Mivel a fehér kenyerek több feldolgozáson esnek át, így több cukrot és kevesebb rostot tartalmaznak.

 

A szervezetnek szüksége van a szénhidrátokra


Habár egyre több diéta igyekszik kevesebb szénhidrát fogyasztására sarkallni az egészségtudatos embereket, a kenyerekben található szénhidrátok valójában nélkülözhetetlen tápanyagok a szervezet számára, és fontos forrásai az energiának is. Az agynak például napi 130g szénhidrátra van szüksége, hogy megfelelően működjön – és ez csak egyetlen szervünk.

 

Tény, hogy sokak étrendje tartalmaz túl sok feldolgozott, finomított szénhidrátot, és nem elegendő vitamint, illetve ásványi anyagot, de ez nem jelenti azt, hogy minden szénhidrátot (például a kenyérben találhatókat) kerülni kell. Sokkal fontosabb inkább megtanulni, hogy melyek a táplálóbb fajták!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer étrend fitness fogyás fogyókúra kalóriabevitel recept

Szótár

Magnézium

Az emberi szervezet megfelelő működéséhez szükséges legfontosabb ásványi anyagok közé... Tovább

Low carb diéta

Alacsony szénhidrát-bevitelen alapuló diéta. Tovább

Tovább a lexikonra