Mandulatej házilag

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Folyamatosan megy a vita azon, hogy egészséges-e a tejfogyasztás vagy nem. Melyiket jó választani, ha nem tudunk lemondani róla. Nekem is a mindennapjaim részét képezi a tej (legtöbbször kávéba használom), viszont már olvashattunk a bolti tehéntejekről, amik közel sem mondhatóak egészségesnek és természetesnek. Nézzünk meg most egy szuper alternatívát tehéntej helyett

Mandulatej

A mandulatej remek választás, ha nem szeretnéd a bolti tehéntejet fogyasztani, hiszen ez növényi alapanyagból készült és sok vitamin és ásványi anyag található benne. Érdemes kipróbálni.

Igen, tudom. A mandulatej a boltokban, bioboltokban aranyáron kapható, ezért valószínű, hogy sokan inkább továbbra is a „mű” tehéntejet fogja vásárolni. Én is így voltam ezzel. Egyszer megvettem, megkóstoltam, hogy azért legyen róla fogalmam, milyen is a mandulatej. Baromi finom, nekem legalábbis nagyon ízlett. Viszont az árával továbbra sem vagyok kibékülve. Ezért elkezdtem keresni házi mandulatej recepteket, hiszen amit házilag készítünk el, abban 100%-ig biztosak lehetünk, hogy természetes és az van benne, amit mi szeretnénk, hogy benne legyen.

hirdetes

Próbáljátok ki Ti is a receptet!

 

Házi mandulatej 

Hozzávalók:

  • 1 bögre nyers mandula (ne hámozd meg!)
  • 4 bögre (kb 1 liter) tisztított víz
  • 1,5-2 evőkanál méz/agave szirup/édesítő/nyírfacukor
  • 1 csipet tengeri só

 

Elkészítése:

1. Tedd a mandulát egy tálba és önts rá hideg vizet. Hagyd benne minimum 1 éjszakán keresztül (de jobb, ha 1 napig hagyod). Ha több, mint 1 éjszakán keresztül áztatod, 12 óránként cserélj vizet.
 
2. Szűrd és csöpögtesd le a mandulát. Ne hámozd meg! Önts hozzá 1 liter vizet, majd turmixold 1-2percig.  Minél több vizet adsz hozzá, annál soványabb tejet kapsz. Azonban ne adj hozzá túl sok vizet, mert nagyon vízízű lesz. A legegyszerűbb, ha fokozatosan adagolod hozzá a vizet, míg olyan állagú nem lesz, amilyet szeretnél.
hirdetes
 
3. Édesítsd. Vanília aromát is tehetsz bele. Kóstold meg.
 
4. Szűrd le a tejet egy teaszűrőn vagy gézen keresztül. Ha lecsöpögött nyomkodd meg, hogy az összes folyadékot megkaphasd. Hűtőben 3-5 napig eltartható.
 
5. A megmaradt mandulamasszát terítsd szét sütőpapíron, süsd meg 180 fokon. Folyamatosan ellenőrizd az állagát. Ha már érezhetően száraz, vedd ki, hagyd kihűlni, majd tedd félre. Süthetsz vele vagy teheted joghurtba, zabkásába.
 
 

Fogyaszd egészséggel!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Toxoplazmózis

Cikk a macska toxoplazmózis veszélyeiről itt!    1. Mi a toxoplasmosis... Tovább

BMI

Az, hogy valaki túlsúlyos vagy elhízott, a BMI (body mass index vagy testtömeg-index)... Tovább

Tovább a lexikonra