Sokunk számára a kenyér táplálkozásunk alapját képezi, így nap mint nap fogyasztjuk. Sokan próbálunk egészségesebbeket választani, de mivel sokat nem tudunk összetevőikről és elkészítésük folyamatáról, nem dönthetünk igazán tudatosan. Most ebben próbálunk segíteni.
A mindmegette.hu felkérésére Ludwig Klára, a Jókenyér alapítója igyekezett segítséget nyújtani a tévhitek eloszlatásában és a valóban egészséges termékek kiválasztásában, most ezt közöljük Veletek.
A kenyereket is színezik
A kenyerekkel kapcsolatban az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az a kenyér, mai barna, az teljes kiőrlésű és rostban gazdag. Ez azonban nem mindig igaz, ugyanis gyakran a kenyereket malátával, kakaóporral és egyéb színezőanyagokkal színezik barnára. Fontos megjegyeznünk, hogy ezek nem feltétlenül egészségtelen színezőanyagok, azonban mégsem rostban gazdag és vitamindús kenyeret kapunk az általuk történő színezéssel.
Egészséges kenyérfajták – teljes kiőrlésű kenyér
A barnakenyér-félék közül az egyik legegészségesebb az, amelyik teljeskiőrlésű lisztből készül. Amikor a teljeskiőrlésű lisztet készítik, akkor a búzaszem 100%-a feldolgozásra kerül, így az megtartja tápanyagait, amelyhez hozzátartozik a magas rost-, vas- és B-vitamin-tartalom, ráadásul komplex szénhidrátjai kitűnő energiaforrásként is szolgálhatnak.
Egészséges kenyérfajták – rozskenyér
Egészséges kenyérfajták – rozsos kenyér
A rozsos kenyér a rozskenyér kistestvére, ugyanis annál kevesebb rozslisztet tartalmaz (15-40%), és több búzát. Ennél fogva az egészségre gyakorolt hatása is kisebb, de vitamin- és ásványianyag-tartalma így sem elhanyagolható.
Olvass tovább, és tudd meg, hogyan ehetsz valóban egészséges kenyeret!
Forrás: mindmegette.hu