A laktózérzékenyek, a vega és vegán életmódot követők, illetve azok, akik puffadnak a tehéntejtől, általában a növényi tejeket választják alternatívaként, ami valljuk csak be, nem túl olcsó! Legalábbis drága mindaddig, amíg el nem készíted házilag!
Miért jobb, a növényi tej elkészítése házilag?
Ha laktózérzékeny, vega vagy vegán életmódot követsz, esetleg nem bírja a gyomrod a tehéntejet, akkor bizonyára gyakran találod magad a boltok növényi tejeket tartalmazó sorain. Minden bizonnyal azt is tudod, hogy elég borsos áruk van, leginkább 800-1200 Forint között. Többnyire ezért is próbáltam ki házilag elkészíteni őket!
A próbálkozásaim eredménye pedig az lett, hogy már egyáltalán nem veszek boltban, csak magam készítem el. Egyszerű, villámgyorsan elkészül, és Te döntöd el, hogy mennyire szeretnéd krémes állagúra elkészíteni.
Szerencsére választék az van bőven, már csak azt kell eldöntened, hogy melyikkel kezded!
Házilag készített növényi tejek hátránya
Egyetlen hátránya, hogy nem tartalmaz annyi vitamint, mint a bolti társai, viszont ha odafigyelsz a megfelelő vitamin és ásványi anyag beviteledre, akkor ez nem jelenthet problémát.
Házi kókusztej receptje
Hozzávalók:
- 1 bögre friss kókuszhús
- 2,5 bögre víz (Én krémesebben szeretem, de tehetsz belőle többet is, tetszés szerint.)
- csipetnyi tengeri só
- 1 evőkanál eritrit (édesítőszer helyett mézet, vagy szirupot is tehetsz bele)
Elkészítése:
Természetesen kókuszreszelékkel is elkészíthető, viszont akkor kevésbé lesz krémes állagú és ízletes a kókusztej.
Első lépésként pucoljuk meg a kókuszt kell megpucolni, amelyhez szuper videókat találsz az interneten, ha esetleg még nem volt alkalmad kitapasztalni hogyan kell. Miután kinyertük a finom kókuszdió belsejét, durva darabokban hagyjuk és beletesszük a turmixgépbe. Hozzáöntjük a vizet, megszórjuk egy csipetnyi sóval és ízlés szerint édesítjük.
Körülbelül 3 percig közepes, majd 2 percig magas fokozaton turmixoljuk.
Ha sikeresen leturmixoltuk, akkor egy aprószemű szűrő segítségével leszűrjük egy zárható üvegbe vagy felhasználjuk, elfogyasztjuk. Körülbelül 3-4 napig eláll a hűtőben, amennyiben zárható üvegbe öntjük.
Házi kesudiótej receptje
Hozzávalók:
- 1 bögre sótlan kesudió
- 3 bögre víz
- 2 evőkanál édesítőszer (Ízlés szerint: méz, agave szirup, édesítő, nyírfacukor)
- 2-3 csepp vanília aroma
- csipetnyi só