A házi kesudiótej elkészítése:
Csakúgy mint a mandulatejnél a mandulát, be kell áztatnunk a kesudiót éjszakára, vagy akár egy egész napra. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az elkészítés! A kesudiókat helyezzük turmixgépbe, majd adjuk hozzá a vizet, a vanília aromát, egy csipet sót és édesítsük kedvünk szerint. Az édesítőszert el is hagyhatjuk a receptekből, de olyan extra ízt ad, amit kár lenne kihagyni!
Leszűrjük és kész is a finom kesudiótej! 3-4 napig szintén tárolhatjuk hűtőben, egy jól lezárható üvegben.
Csokis rizstej receptje házilag
Hozzávalók:
- 120 gramm rizs (nyersen mérve)
- 2 bögre víz
- 3 evőkanál karobpor
- csipetnyi só
Elkészítése:
A legolcsóbb alternatíva mind közül, ráadásul rizs mindig van otthon meglapulva a szekrényben. Főzzük meg a rizst, majd alaposan nyomkodjuk ki és szűrjük le. Öntsük a turmixgépbe, majd adjuk hozzá a vizet, a csipetnyi sót és a karobport. Turmixoljuk sima állagúra, majd szintén szűrjük le, mint a fent említett recepteknél.
Mi az a karobpor?
Ez utóbbit a kakaó helyettesítésére használják általában, hiszen kinézetre és állagra is olyan, mint a kakaópor. Ám nem minden a külső! A, B2, B3 és B6 vitaminok, valamint kalcium, magnézium és cink is megtalálható benne! Ráadásul kétszer annyi a kalcium tartalma, mint a kakaónak.
Számos diétába beilleszthető, hiszen nem tartalmaz glutént, koffeint és alacsony a cukor- valamint zsírtartalma. Magas rosttartalma pedig jótékony hatással van az emésztésre.
+1 Bónusz recept
A karobport törökmogyoróval is szokták tej állagúra elkészíteni, de ez már drágább alternatíva, mint a fent említett receptek. Ha különlegességre vágysz, akkor mindenképp próbáld ki egyszer!
Az elkészítése ugyanaz, mint a kesudiótej, illetve a mandulatej esetén, tehát feltétlen szükséges beáztatni, majd a beáztatást követően a héját lefejteni. Ezt követően pedig turmixgépben 200-250 ml vízzel, csipetnyi sóval és karobporral sima állagúra kell turmixolni.
TIPP: A fent leírt recepteken kívül a zabtej, a szójatej és a már korábbi cikkünkben leírt mandulatej is közkedvelt alternatívája lehet a tejnek.
Mit csináljak a maradék masszával?
Miután leszűrted a rizstejet, a kókusztejet, a kesudiótejet vagy a mandulatejet, a masszát semmiképp ne öntsd ki. Zabkásába, de még önmagában is finom, egy kis fahéjjal megszórva már fogyaszthatod is!