8 bél-barát szénhidrát alternatíva

Sári Dalma személyi edző, táplálkozási és életmód tanácsadó

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Függetlenül attól, hogy fogyni szeretnél, vagy csak fitt és egészséges maradni - fontos egy kiegyensúlyozott étrend betartása, amely tartalmazza mind a három makrót: fehérjét, szénhidrátot és zsírt. És bár a szénhidrátok gyakran rossznak vannak beállítva, bizonyos típusok rezisztens keményítőt tartalmaznak, amely elősegítheti a jó bélműködést, csökkentheti a gyulladást és így tovább.

Mi az ellenálló keményítő?

Ahogy a neve is sugallja, az ellenálló keményítő„ ellenáll ”az emésztésnek és felszívódásnak a vékonybélben. Ezután eljut a vastagbélbe, ahol lebontható és fermentálható az ott élő bélmikrobák milliárdjain keresztül.

 

Miért jó ez a beleinknek?

Az ellenálló keményítőket prebiotikumoknak nevezik, amelyek alapvetően a probiotikumok tápláléka. A megfelelő mikrobákkal lakott bél szabályozza a vércukorszint működését, javítja az immunrendszert és vitaminokat hoz létre a test számára.

Segíthet a súlyvesztésben?

Az ellenálló keményítőt tartalmazó ételek fokozhatják a telítettséget, csökkenthetik a kalóriabevitelt és csökkenthetik a vércukorszintet. És bár több emberi kutatásra van szükség, az állatokon végzett kutatások egy másik elmélete szerint az ellenálló keményítő evése arra készteti a testet, hogy több zsírt égessen el.

 

hirdetes

Végezetül:

Ha javítani szeretnéd az emésztésed, csökkenteni a gyulladást vagy ellenőrizni a testsúlyod vagy a vércukorszinted, akkor bizonyos típusú étrendre van szükséged, és ez egy főként növényi alapú étrend, amely különféle keményítőket tartalmaz, beleértve az ellenálló keményítőt.  Az ilyen típusú ételek akkor is megfelelőek, ha alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendben vagy (például napi 50–100 gramm).

 

Kezdd azzal, hogy lassan beépíted az alábbiakban felsorolt ​​néhány ételt. Egyes probiotikumok fájdalmat és gázt okozhatnak érzékeny bélben szenvedő embereknél, például irritábilis bél szindróma esetén, ezért fontos, hogy ellenőrizd, hogy érezted magad elfogyasztásuk után.

 

1.Éretlen banán

A zöld banán önmagában nem nagyon ízletes. Próbálkozz velük a reggeli turmixhoz esetleg!

2.Zöld banán liszt

A zöld banánliszt megkönnyíti ennek a keményítőnek az olyan élelmiszerekbe történő hozzáadását, mint a turmixok vagy a zabkása.

hirdetes

3.Zab

A nyers zab sokkal ellenállóbb keményítőt tartalmaz, mint a főtt. Próbáld ki őket nem sütött műzliszeletekben, egy éjszakai zabban, vagy adj hozzá 1 vagy 2 evőkanállal egy turmixhoz.

4.Hideg burgonya vagy rizs

Miután ezeket a szénhidrátot főzték, majd lehűtötték, ellenállóbb keményítőt tartalmaznak.. Próbálj meg elkészíteni egy burgonya salátát vagy a finom burrito tálak egyikét.

5.Manióka

Ezt a gyökérfélét a leggyakrabban liszt  formájában találhatjuk meg és ellenálló keményítővel van tele.

6. Konjac

A divatos  „csoda” tészta - más néven shirataki tészta - a konjac gyökeréből származó ellenálló keményítőből készül. Próbáld ki őket alternatív tésztaként.

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
diéta

Szótár

Cink

Kevés cinkre van szüksége a szervezetünknek, azonban elengedhetetlen a megfelelő... Tovább

Gőzfürdő

  A gőzfürdők története az ókori görögökig és rómaiakig vezethető vissza.... Tovább

Tovább a lexikonra