Mi az a koleszterin?
A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. A szervezet minden sejtje előállítja, a legnagyobb mennyiséget a máj. Az emberi szervezet számára a hormonok és az új szövetek előállításához nélkülözhetetlen.
A koleszterin a szervezetben két forrásból származik. Egy része kívülről, a táplálékkal jut be, a koleszterin másik részét a szervezet maga készíti. Tehát a koleszterin szintjét kétféleképpen lehet csökkenteni: egyrészt a táplálék koleszterintartalmának csökkentésével, másrészt a belső szintézis gátlása útján. Mindkét forrásból származó koleszterin csökkenthető gyógyszerrel és gyógyszer nélkül is, általában a két módszer kiegészíti, de nem helyettesíti egymást. Az sem mindegy, hogy melyik koleszterint csökkentjük. A laborvizsgálat során rendszerint meghatározásra kerül az össz-koleszterinszint és a HDL ("jó") koleszterinszint. Ez utóbbit nem csökkenteni, hanem inkább növelni szükséges, míg az LDL ("rossz") koleszterint minél alacsonyabb szintre célszerű csökkenteni.
Koleszterin-csökkentő élelmiszerek
A vegetáriánus étkezést folytatók alacsonyabb koleszterin szinttel rendelkeznek, mint a húsevők, mivel ők kevesebb állati zsiradékot juttatnak a szervezetükbe.
A teljes kiőrlésű lisztből és durumbúzából készült kenyér illetve tészta rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A durumbúza rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé, ez által a vércukorszintet is lassabban emeli. A belőle készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma nullára csökken. Muszáj megemlítenünk még a zabot, mely gazdag vitaminokban (B1, E), és ásványi anyagokban (vas, mangán, kálium, magnézium). Jótékony hatással van az erekre. A következő élelmiszerek szintén nagyon hatásosak koleszterinszintünk csökkentésére:
Extra szűz olíva olaj - Ez az olaj telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban, vitaminban ( A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin) és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán, emellett gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik mind emberekben, mind állatokban.
Olajos magok - dió, mandula, mogyoró, pisztácia, szezámmag, tökmag, napraforgómag, fenyőmag
Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek. Fogyasztásuk jó hatással van a szív és érrendszerre. Magas a kalóriatartalmuk, ezért ne vidd túlzásba a fogyasztásukat!
Gyümölcsök – málna, szeder, áfonya, ribizli, bodza
Különösen a vitaminokban és antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök fogyasztása ajánlott, melyek koleszterinszint csökkentő hatása jelentős (a többi gyümölcshöz képest)
Zöldségek - a bennük lévő rostok a vér koleszterinszintjére csökkentő hatással vannak, alacsony kalóriatartalmuk révén pedig segítenek a súlyfeleslegünktől megszabadulni.
Tengeri halak – lazac, hering, makréla, szardella, szardínia, tonhal
A mélytengeri halakban található omega-3 zsírsav érvédő hatása közismert. Az ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi omega-3, mint omega-6 zsírsavat tartalmaz.
Sovány húsok – A legjobb választás a csirke-illetve a pulykahús. Ezeket a húsokat is párolva, grillezve, sütve (nem zsírban!), főzve érdemes elkészíteni.
Zsírszegény tejtermékek - joghurt, tejföl, fehér sajtok
Sovány tejtermékek fogyasztása javasolt, ezekből is az alacsony- vagy nagyon minimális (akár 0 %) zsírtartalmú termékek a legjobbak. Kitűnő kálcium- és protein források.
A mozgás fontossága
A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a koleszterinszint csökkentésére. Próbálj meg legalább kétnaponta 30-60 percet mozogni, sportolni. A testmozgás mennyiség a „jó” koleszterin emelésében is segít.
Ajánlott kardio mozgás: futás, gyaloglás, úszás,kerékpározás.