Próbáljátok ki Ti is a fogyókúrás lángos receptet. Én nagyon szeretem a lángost, de sajnos már rég nem ettem, mert az elkészítési módja nem túl egészség barát. Ezért nagyon megörültem amikór megkaptam ezt a receptet. Ki is próbáltam és nagyon finom, ajánlom nektek is.
Ki mondta, hogy a lángos csak bűnözés lehet a diétádban? Most megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt a kedvelt magyar finomságot úgy, hogy közben az alakodra is figyelsz! A sütőben sült, szénhidrátcsökkentett liszttel és zabpehelyliszttel készült lángos egy igazán könnyebb alternatíva, amit bűntudat nélkül élvezhetsz. Ha szereted a lángost, de szeretnél odafigyelni a kalóriabevitelre, akkor ezt a receptet imádni fogod!
Hozzávalók a fogyókúrás lángos recepthez:
(5 db átlagos méretű lángoshoz):
30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt kelt tésztákhoz
20 dkg zabpehelyliszt
1 dl natúr görög joghurt (szobahőmérsékletű legyen)
3,5 dl meleg (nem forró!) víz
2 dkg friss (!) élesztő
fél evőkanál himalaya só
kókuszolaj a sütéshez
Lángos készítése:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben elkeverjük és felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a liszteket a sóval és hozzáadjuk a görög joghurtot. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és apránként a maradék meleg vízzel összegyúrjuk. Nem túl lágy, egynemű tésztát kell kapnunk, amely elválik az edény falától. Ez után egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tésztát és meleg helyen fél óráig pihentetjük. Ez idő alatt a tésztánknak kb. duplájára kell kelnie.
Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Ha megkelt a tésztánk, kiborítjuk zabpehelyliszttel enyhén megszórt gyúrótáblára, majd öt egyenlő részre osztjuk, majd a lángossütőben látott mozdulatokat utánozva kézzel kb. 1,5 cm vékonyra nyújtjuk. (A kelt tészta állaga kézzel nyújtva sokkal jobb, puhább, lyukacsosabb lesz, mintha nyújtófát használnánk.)
A sütőpapírt ecset segítségével vékonyan megkenjük olvasztott kókuszolajjal és a – tepsi méretétől függően egy vagy több – kinyújtott lángos tésztát ráfektetjük. A tetejét szintén megkenjük vékonyan kókuszolajjal, majd a 220 fokra már előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Megfordítani nem kell, mert az alja egyszerre sül a tetejével. (Süthetjük bő, forró kókuszolajban is, de ez esetben át kell fordítani, ha az egyik oldala pirosra sült.) Ha a lángosok megsültek, megsózva, fokhagymával bedörzsölve vagy natúr görög joghurttal, reszelt sajttal tálaljuk.
Sütőben sült, fogyókúrás lángos kalória és szénhidráttartalma:
1 db 385 kcal, 48 gramm szénhidrát
Szénhidrátcsökkentett liszt
A szénhidrátcsökkentett lisztek kiváló alternatívái a hagyományos búzalisztnek, mivel kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, így segítenek stabilizálni a vércukorszintet és támogatják a fogyást. Ideálisak azok számára, akik inzulinrezisztenciával küzdenek, vagy egyszerűen csak odafigyelnek a szénhidrátbevitelükre.
Zabpehelyliszt
A zabpehelyliszt rostban gazdag, ami segít a hosszabb teltségérzet fenntartásában, és lassítja a szénhidrátok felszívódását, így elkerülhetők a hirtelen vércukorszint-ingadozások. Ezen kívül támogatja az emésztést, és segít a bélrendszer egészségének fenntartásában. A magas rosttartalom fontos szerepet játszik a súlycsökkentésben, mert késlelteti az éhségérzet kialakulását.
Görög joghurt
A görög joghurt kiváló fehérjeforrás, emellett alacsony a szénhidráttartalma, így tökéletes választás diétás ételekhez. A tésztához adva nemcsak könnyíti a textúrát, hanem tápértékét is növeli. Magas fehérjetartalma miatt hosszan tartó teltségérzetet biztosít, ami fontos a fogyókúra során.
Kókuszolaj
A kókuszolaj egy egészséges zsírforrás, amely közepes láncú zsírsavakat (MCT) tartalmaz. Ezek a zsírsavak gyorsan felszívódnak és energiát biztosítanak, anélkül, hogy hosszú távon zsírraktározáshoz vezetnének. A kókuszolaj használata segíthet fenntartani az energiaegyensúlyt, és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Most, hogy megvan, hogyan készíthetsz ízletes, de mégis könnyebb lángost, nincs más dolgod, mint kipróbálni ezt a receptet! Tálald fokhagymásan, sajttal vagy akár egy kis görög joghurttal – a lehetőségek végtelenek. Ne feledd, nem kell lemondanod kedvenc ételeidről, csak találd meg a megfelelő alternatívákat. Jó étvágyat kívánunk!
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző