Túlsúly, elhízás, vérkeringési problémák… Egy olyan táplálkozás, ami túlzottan nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, nagyban képes befolyásolni szervezeted működését.
A cukrok többféle táplálékban megtalálhatóak: glükózként, galaktózként, fruktózként, szacharózként, laktózként, maltózként, illetve keményítőként is. Ezek túlzott fogyasztása vezethet túlsúlyhoz, elhízáshoz, krónikus betegségekhez, szív-, és érrendszeri problémákhoz, illetve néhány esetben rákhoz. Ezért ajánlatos, hogy a napi teljes cukorbevitelünk ne haladja meg a 100 grammot.
Milyen jelei lehetnek, hogy túl sok cukrot fogyasztasz?
A túlzott cukor bevitele vezethet néhány reakcióhoz, de ezek egyénenként eltérők lehetnek. Néhány intő jel:
- étkezés utáni fáradtság
- hangulatingadozások
- gyors pulzus
- szorongás, miután valamilyen cukros ételt fogyasztunk
- mentális zavartság
- túlsúly, mely a zsír hasi megjelenésével nyilvánul meg
- zsírosabb bőr, melyek akár a máj miatti élelmiszerérzékenységhez is kapcsolódhatnak. Ha a máj túlterhelődött, akkor kevésbé képes méregtelenítő funkcióit elvégezni, az így felgyülemlett „hulladék” pedig kicsapódhat a bőrön.
- zsírmáj, ami szintén a cukorhoz köthető
- emésztési problémák, mint a például a puffadás.
- fertőzések, melyek a bél rendellenességeit okozzák
- mikózis, vagy gombás fertőzések
- SIBO, és egyéb vékonybéllel kapcsolatos problémák
Mennyit és hogyan érdemes belőle fogyasztani?
Hogy formában tartsuk magunkat, elsődleges szükségleteink a zsírok, rostok, ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék. Tehát, amennyiben kevesebb cukrot fogyasztunk, segítjük mind májunkat, mind hasnyálmirigyünket, sőt bélrendszerünket is egyaránt.
Az első tanács, a nyersanyagokra való összpontosítás. Amennyiben magadnak főzöl, limitálni tudod mit készítesz, és miből. Egészséges zsírokat és fehérjéket ehetsz így is rendesen, melyekkel testedet is táplálod, a korlátozod a vércukorszinted. Emellett kerüld a túlzott mennyiségű cukor fogyasztást, még ha az meg is nyugtatna. Itt érthetjük, a kávét, csokoládét, alkoholt, és a fekete teát. Részesítsd előnyben a gyümölcsöket, a boltban megvásárolt gyümölcslevekkel szemben. Ezeknek ugyanakkora a cukortartalma, mégis a gyümölcsökben találhatók amellett különböző rostok is.