Teljes-kiőrlésű málnás energiaszelet
Hozzávalók:
- 2 csésze teljes-kiőrlésű liszt
- ½ csésze búzacsíra
- ½ csésze kristálycukor
- ½ teáskanál só
- ½ csésze zabpehely
- ½ csésze dió
- ¼ csésze barnacukor
- 2 evőkanál szezámmag
- ¾ csésze cukormentes málnadzsem
- ¾ csésze friss málna
- 1 evőkanál citromlé
- 16 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, miközben előkészítjük a hozzávalókat. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a búzacsírát, cukrokat, sót, zabpelyhet, diót, szezámmagot, keverjük el, majd kézzel dolgozzuk hozzá a szobahőmérsékletű (fontos, hogy ne olvasztott legyen) vajat. Felezzük el a kapott mennyiséget, és a felét terítsük szét egyenletesen egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsiben. Süssük 15 percen keresztül, amíg aranybarna nem lesz. Közben a málnalekvárhoz keverjük hozzá a citromlevet, és a málnaszemeket. A sütőből kivett rétegre kenjük rá a málnás réteget, végül oszlassuk el a maradék tésztafélét a tetején. Süssük 20 percig, majd ha szép barna, vegyük ki. Ha kicsit hűlt, szeleteljük fel 24 egyenlő részre.
Almás pite energiaszelet
Hozzávalók:
- 2 csésze zabpehely
- ½ csésze cukrozatlan kókuszforgács
- ½ csésze kesudió
- 1/3 csésze datolya
- ¼ csésze kókuszolaj
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1/3 csésze méz
- 1 evőkanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- 1 csésze szárított almakocka
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A zabpelyhet, a kókuszt és a kesudiót terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süssük 15 perc alatt aranybarnára. Időközben keverjük át, hogy biztosan semmi ne égjen oda. A datolyákat pépesítsük simára, közbe egy lábasban közepes lángon melegítsük össze a kókuszolajat és a vanília aromát, majd keverjük simára benne a datolya masszát. Ezután az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban, terítsük szét sütőpapírral bélelt tepsiben, tömörítsük össze, és süssük készre 20 perc alatt. Ha kicsit kihűlt, szeleteljük fel. Nagyjából 20 szelet lesz belőle.