Az egészséges életmód akkor sikeres, ha elég kreatívok vagyunk megoldani a kedvenc ételeink és alapanyagaink tökéletes alternatíváját. Így nem fogjuk azt érezni, hogy rengeteg lemondással jár, sőt! Kezdjük az alapoknál: a kenyérrel!
A LEGFINOMABB MAGVAS EGÉSZSÉGES KENYÉR RECEPTEK:
#1 Magvas tönkölybúza kenyér recept
Hozzávalók:
- 40 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 g szárított instant élesztő
- 1 evőkanál búzasikér
- 10 dkg búzakorpa
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál napraforgómag
- 1 evőkanál zabpehely
- 2 evőkanál búzacsíra
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál eritrit
- 2-2,5 dl langyos víz
- 0,3 dl lenmagolaj
Elkészítése:
- A száraz hozzávalókat egy keverőtálba kimérjük, majd egy fakanál segítségével alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a lenmagolajat és annyi langyos vizet, amennyivel jól gyúrható lesz a tészta (kb. 2- 2,5 dl). Jól összedolgozzuk, majd 10 percig dagasztjuk.
- A tálat alaposan lefedve, meleg helyre téve, 2 órán át keleszteni hagyjuk a tésztát.
- Ezúttal nem kellett előmelegíteni a sütőt, ugyanis hideg sütőbe tesszük a megkelt tésztát, és 160 fokon körülbelül 50 perc alatt készre sütjük.
TIPP: Gyönyörű fényes lesz a kenyér, ha elkészülte előtt pár perccel vízzel jó alaposan megspricceljük!
#2 Magvas paleo kenyér recept
Hozzávalók:
- 5 evőkanál szezámpehely (durvára őrölt szezámmag)
- 5 evőkanál lenmagliszt
- 5 darab közepes tojás
- csipetnyi só
- ¼ tk őrölt kömény (elhagyható)
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 evőkanál langyos kókuszzsír
Elkészítése:
- Először előmelegítjük a sütőt 175 fokra, majd a száraz hozzávalókat egy tálban elvegyítjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a zsírral együtt elkeverjük a száraz alapanyagokkal.
- A fehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is több részletben, óvatosan beleforgatjuk a masszába.
- Sütőpapírral kibélelt kenyérsütőformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
#3 Quinoa-cukkini kenyér recept
Száraz hozzávalók:
- 1/4 bögre quinoaliszt (otthon is elkészítheted, ha ledarálod a quinoa-t)
- 1 evőkanál darált lenmag
- 10 gramm bontott tökmag
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint, lehetőleg NE folyékony állagú legyen)
Nedves hozzávalók
- 3/4 bögre tojásfehérje
- 1/2 cukkini apróra vágva
- 1 teáskanál méz
- 10 szem szőlő (kimagozva)
- 1 teáskanál mandulaaroma
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd elkeverjük a száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban.
- Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, majd alaposan összedolgozzuk.
- Kibélelünk egy tepsit/ sütőformát sütőpapírral és beleöntjük a masszát.
- Körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.