5: 2 Diéta
Mi ez?
Az 5: 2-es diéta követi az időszakos böjtöt. Ez úgy működik, hogy a hét két napján csak egy bizonyos mennyiségű kalóriát fogyasztunk: 500-at a nők, és 600-at a férfiak. A hét hátralevő részében normál kalóriamennyiséget lehet fogyasztani, 2000-et nőknek és 2500-at a férfiaknak. A hét egészében nincs élelmiszer korlát, így lényegében azt eszel, amit megkívánsz.
Előnyei
A kalóriákat anélkül csökkented, hogy étrendet kellene összeállítanod magad, ezáltal pedig sokkal elérhetőbb étrenddé válik. A két böjtölős nap ütemezése is rugalmas, így úgy alakítod magadnak a heti kalóriabeviteledet, ahogyan szeretnéd.
Hátrányai
A böjtölős időszakot nem egyszerű elkezdeni, hiszen a kezdeti szakaszokban fejfájást, fáradtságot érezhetünk az alacsony vércukorszint miatt. Mivel nincsenek élelmiszer-korlátozások a diétában, így néhány ember egészségtelen ételeket is ehet akár 5 napon keresztül, azaz a hét nagyrészében.
Északi diéta
Mi ez?
Az északi étrend az északi országok hagyományos étrendjén alapul, mint Dánia, Finnország, Norvégia, Izland, Svédország és Grönland. Egy kicsit olyan, mint a Paleo étrend, mert arra ösztönöz, hogy úgy egyél, mint őseink, azaz a vikingek. A diétában rengeteg zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, magvakat, húst, hüvelyeseket, dióféléket és kerüljük el a feldolgozott élelmiszereket.
Előnyei
Az északi étrendet követőknél kimutatták, hogy csökkent a vérnyomásuk, valamint növeli a jó koleszterinszintet és csökkenti a szervezetben a gyulladás szintjét.
Hátrányai
Nem lehet sok rosszat mondani az északi étrendről, hiszen minden élelmiszer organikus eredetű, amit fogyasztathatunk. Ez azonban megterhelti a pénztárcánkat, hiszen a bio és organikus termékek drágábbak lehetnek. Ez az étrend támogatja a repceolaj használatát is, amely gyakran feldolgozottabb lehet, és hidrogénezett zsírokat is tartalmazhat, amely ellentétes az étrend előnyeivel az egészség szempontjából, így inkább extra szűz olívaolajat használjunk.
Mediterrán diéta
Mi ez?
A mediterrán étrend arról szól, hogy hogyan kell a Földközi-tengeren „élni”. Általában magas a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, babok, gabonafélék, szemek, halak és telítetlen zsírok fogyasztása, mint az olívaolaj. Ez az étrend általában alacsony hús-, és tejtermék fogyasztást ajánl. A diétában megengedett a vörösbor fogyasztás is, azonban csak mérsékelten.
Előnyei
Néhány kutatás kimutatta a mediterrán diéta egészségügyi előnyeit, amelyek kimutatták, hogy csökkentette a rák, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a kardiovaszkuláris problémák előfordulásának gyakoriságát és a koleszterinszint csökkentésével járó előnyöket is. Ez a diéta könnyen tartható, hiszen a legtöbb élelmiszert szupermarketingben is megvásárolhatjuk, és egyszerű ételeket készthetünk az alapanyagokból.
Hátrányai
Legyél tudatában annak, hogy a mediterrán életmód általában azt jelenti, hogy a családok a semmiből készítik el az ételüket - beleértve a kenyeret és a tésztát. A boltban vásárolt kenyér és tészta gyakran magasan feldolgozott és sok adalékanyagot tartalmazhat. Az étrenddel mindenki másmilyen ütemben fog fogyni. A legfontosabb, hogy próbáljunk öklömnyi méretű adagokat fogyasztani a felsorolt élelmiszerekből és ételekből.