Segítsd az emésztésedet kurkumával
Biztosan Te is hallottál már a kurkuma egészségügyi előnyeiről, ahogyan már mi is megírtuk ITT. Ez az „aranyfűszer” igazán szuper egészségügyi előnyökkel bír. Gyógyszerészeti előnyei nagy része az összetett kurkumintól származik, amely erős antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az antioxidáns támogatja a máj méregtelenítését, segíti az emésztést, sőt segíthet a depresszió kezelésében.
Keressünk a boltban kurkuma tartalmú kávét, vagy adjunk hozzá a kókusztejhez egy kis adagot és így főzzük le a kávénkat.
Tipp: A kurkuma egészségügyi előnyeinek fokozása érdekében párosítsuk egy csipetnyi fekete borssal. A bors javítja a kurkuma biohasznosulását, így a fűszer kisebb adagokban hatékonyabbá válik.
A hormonok egyensúlya a macával
Talán a maca gyökérnövényből készült maca port láthattál a helyi egészségügyi boltban. A maca gyökerét hagyományosan a termékenység fokozására használták. Egy vizsgálatban pedig megállapították, hogy hormon-kiegyenlítő hatású. Ez a növény növeli a sportteljesítményt, az energiaszintet és a szexuális vágyat. Nem is beszélve arról, hogy nagyon tápláló, hiszen több, mint 20 féle aminosavat tartalmaz (beleértve a nyolc esszenciális aminosavat), 20 szabad formájú zsírsavat, és magas a fehérje és a C-vitamin tartalma is.
Maca port biztosan találni fogsz a legközelebbi bio boltban. Ezt add hozzá a reggeli kávédhoz, és élvezd egészségügyi előnyeit.
Tipp: A maca por eltarthatóságának meghosszabbításához tárold a hűtőszekrényben.
Édesítsd fel a kávédat antidepresszív kakaóval
A kakaó és a kávé együtt már olyan, mintha az édes mennyországban lennél. Ha hozzáadod a nyers kakaóport a kávédhoz, az számos jótékony hatással fog rád hatni. A kakaó az egyik legerősebb antioxidáns és a legmagasabb növényi alapú vasforrás, emellett pedig jó a szívednek is.
A gyulladáscsökkentő kakaó csökkenti a vérnyomás , növeli a HDL (jó) koleszterinszintet és csökkenti az LDL (rossz) koleszterint. Kognitív előnyei, hogy fokozza a hangulatod és antidepresszív tulajdonságokkal is bír. A kakaó pluszban az agyi működést is fokozza. És még finom is! Kell ennél több?
Egyszerű és nagyszerű: keverj egy evőkanál nyers kakaóport egy csésze kávéba, ezzel növelve a rost, az antioxidáns és a magnéziumbeviteled.
Tipp: Keresd meg a legjobb minőségű szerves nyers kakaót, hogy a legtöbbet hozd ki, és tanulj meg különbséget tenni a nyers kakaó és a kakaópor között.
A legtöbb esetben azt olvashatjuk, hogy korlátozzuk a kávéfogyasztásunkat, hiszen a sok koffeinbevitel nem a legegészségesebb. Azonban a reggeli kávéhoz a fenti fűszerezések csak jót tesznek szervezetünkkel, így miért hagynánk ki őket? Próbáld ki Te is valamelyiket!