Alacsony kalóriatartalmú nyári desszertek: Csokis-avokádós jégkrém
Hozzávalók:
Egy csésze (240ml) édesítetlen mandulatej
fél csésze (120ml) kókusztej
1db közepes avokádó
negyed csésze (20g) kakaó
3 evőkanál (45ml) juharszirup
1 teáskanál vanília
Elkészítés
Először is készítsd elő a jégkrémformáidat, vagy négyunciás papírpoharakat, és legyen kéznél 8 darab jégkrémpálcika!
Egy mixerben keverd össze a mandulatejet, a kókusztejet, az avokádót, a kakaót, a juharszirupot és a vaníliát, és biztonságosan zárd le a tetejét! Aprítsd addig, míg lágy masszát nem kapsz! Ha ez megtörtént, kapard le a mixer oldaláról az odatapadt darabokat, majd indítsd el mégegyszer a programot! Bizonyosodj meg róla, hogy nem maradnak nagyobb darabok, csomók a krémedben!
Tégy minden formába negyed csészényit (kb. 60ml) a keverékből! Ha jégkrémformát használsz, akkor tedd a pálcikákat a formákba, és mehetnek is a fagyasztóba! Ha papírpoharakkal dolgozol, akkor először helyezd a megtöltött poharakat egy órára a fagyasztóba, hogy elegendően szilárdak legyenek ahhoz, hogy megtartsák a jégkrémpálcikákat!
Tálalás előtt tedd a formákat egy pillanatra meleg víz alá, hogy könnyen ki tudd bontani finom desszertedet a formából! A papírpoharakat csak simán le is hámozhatod.
Egy adagnak 1 jégkrém felel meg, a recept 8 adag elkészítéséhez elegendő.
Tápanyagtartalom adagonként: 85 kalória – 6 gramm zsír, 9 gramm szénhidrát, 2 gramm rost, 2 gramm protein
Alacsony kalóriatartalmú nyári desszertek: Áfonyás filó-tortafalatok
Hozzávalók
15db fagyasztott mini filó-tortakagyló
másfél csésze (175g) friss áfonya
3 teáskanál méz
1 teáskanál kukoricakeményítő
egy harmad csésze (85g) alacsony zsírtartalmú görögjoghurt
fél teáskanál citromhéj
Elkészítés:
Első lépésként melegítsd elő a sütőt 200 fokra! A filókagylókat helyezd el egy kicsi tepsiben és süsd addig, míg meg nem barnulnak és ropogósak nem lesznek! Ez kb. 3-4 percet jelent.
Egy kicsi ételaprítóban vagy mixerben pépesíts össze egy fél csésze áfonyát addig, míg püré állagú nem lesz! Egy mikrózható tálban keverd össze 2 teáskanál mézzel és a kukoricakeményítővel! Tedd a mikróba magas fokozatra addig, míg buborékos nem lesz! Ez kb. 1 percet jelent. Keverd hozzá a maradék egy csésze áfonyát! Kanalazd a kapott masszát a tortakagylókba – kb. egy teáskanállal mindegyikbe!
Egy kis tálban keverd össze a joghurtot, a citromhéjat és a fennmaradt 1 teáskanál mézet! Csorgass minden falatka tetejére kb. 1 teáskanállal belőle!
Egy adagnak 3 tortafalatka felel meg, a recept 5 adag elkészítéséhez elegendő.
Tápanyagtartalom adagonként: 93 kalória – 2 grammzsír, 17 gramm szénhidrát, 1 gramm rost, 3 gramm protein
Alacsony kalóriatartalmú nyári desszertek: Bogyós pite
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
fél csésze (75g) eper – megtisztítva, felszeletelve
fél csésze (75g) áfonya
fél csésze (75g) málna
Elkészítés:
Ahogyan hozzávalóinak beszerzése, úgy elkészítése sem kíván túl nagy erőfeszítést. Első lépésként melegítsd elő a sütőt 205 fokra! Hajtogasd ki a levelestésztát, majd helyezd egy tepsibe! A tészta szélétől körülbelül fél ujjnyi távolságra vágd körbe késsel a tésztát, hogy egy keretet adj a pitédnek! Helyezd először az epreket, majd a málnákat és az áfonyákat a tészta tetejére! 12-15 perc alatt süsd készre a süteményed addig, míg aranybarna nem lesz! Tálald melegen és élvezd!
A recept 12 adag/szelet elkészítéséhez elegendő!
Tápanyagtartalom adagonként: 92 kalória – 5 gramm zsír, 10 gramm szénhidrát, 1 gramm rost, 2 gramm protein