3. Segíti megelőzni a szem különböző betegségeit
Az avokádó a lutein forrása, amely egy olyan fitokémiai anyag, ami a szemben is felhalmozódik. Úgy találták, hogy a lutein egy másik fitokémiai zeaxantinnal szemben védelmet nyújt az idősek közönséges szembetegségei ellen, mint például az életkorhoz kapcsolódó látásromlás. 2017-ben egy amerikai kutatás során felfedezték, hogy azok az emberek, akik naponta 6 avokádót fogyasztottak el, vérükben magasabb volt a luteint tartalom. A lutein a tojásban is megtalálható nagyobb mennyiségben.
4. Fokozza az agyműködést
Ugyanezen tanulmányban az avokádót naponta fogyasztó emberek jelentősen javították a memória, a kognitív és a problémamegoldó képességeiket. Az avokádóban lutein, monon-telítetlen zsírokkal, rostokkal és más bioaktív vegyületekkel, például karotinoidokkal és tokoferolokkal kombinálva, különösen kedvezően befolyásolja az egészséges agyműködést.
5. Segíti az egészségesebb táplálkozást
Az USA-ban végzett nagy nemzeti egészségügyi és táplálkozási vizsgálati adatok elemzése során a kutatók megállapították, hogy általában az avokádó evők egészségesebb táplálkozással rendelkeznek, és pozitívabb egészségügyi állapotuk van, mint azok, akik nem fogyasztanak avokádót. Például az avokádó szerelmeseinek szignifikánsan magasabb a gyümölcsök, zöldségek és jó zsírok bevitele. Több fontos tápanyagot is fogyasztottak, mint például 36% -kal több étrendi rostot, 23% -kal több E-vitamint, 13% -kal több magnéziumot, 16% -kal több káliumot és 48% -kal több K-vitamint.
Az avokádófogyasztás tehát nem csak sok egészségügyi előnnyel jár, hanem a diétát és a fogyást is remekül támogatja. Az avokádót szinte egész évben élvezhetjük hiszen a zöldhéjú Fuerte tavasztól egészen októberig, még a sötétebb héjú Hass-fajta márciustól novemberig érhető el. Fogyasszunk minél több alkalommal ebből az egészséges gyümölcsből a kiegyensúlyozott és változatos étrend érdekében.